Elk jaar organiseert de Brand brouwerij de Brand bierbrouwwedstrijd. Het is een jaarlijks terugkerende wedstrijd waar thuisbrouwers de kans krijgen om het nieuwe bier van Brand te bedenken. Dit doen ze al zeven jaar. Elk jaar staat in het teken van een bepaalde stijl. Het winnende bier wordt in productie genomen. Op deze manier heeft Brand zijn assortiment kunnen uitbreiden met een Porter, IPA, Session IPA, Blond, Saison en vorig jaar nog een Gose.
Deelname en Uitdagingen
Toen het mogelijk was om je aan te melden, dacht een deelnemer: "Waarom ook niet?". Hij had zich namelijk al voorgenomen om een keer mee te doen aan een wedstrijd en dit leek hem de uitgelezen kans. Na een tijdje ontving hij van Brand een krat met lege flesjes, een aantal kroonkurken en etiketten met zijn deelnemersnummer erop. Voor de editie van een bepaald jaar was de opdracht om een winterbier te brouwen. De deelnemer had echter nog nooit een winterbier gebrouwen, dus dat was een uitdaging. Daarom was hij ook wel blij dat Brand wat kaders had vastgelegd.
Het Brouwproces
De deelnemer heeft slechts een tweetal brouwsels kunnen maken. Allereerst heeft hij wat onderzoek gedaan en een aantal winterbieren gedronken. Op basis daarvan heeft hij een recept gemaakt. Alles lag binnen de gegeven grenzen. Hij heeft gebruik gemaakt van korianderzaad en voor het eerst in zijn leven gebrouwen met steranijs. De eerste keer proeven was goed, maar hij was nog niet helemaal tevreden. Voor de tweede sessie heeft hij het recept iets aangepast. Het maisschema heeft hij ingericht om een nog voller bier te krijgen. Daarnaast heeft hij ook nog kaneel aan het recept toegevoegd. Na een keer proeven, wat hem helemaal tevreden maakte, en wat weken laten rijpen kon hij het bier gaan inleveren.
Promotie en Finale
Terwijl het bier van de deelnemer nog stond te wachten op het inleverpunt om opgehaald te worden, werd hij benaderd door het marketingteam van Brand. Of hij interesse had om in een promotiefilmpje te figureren. Zenuwachtig ging hij naar Amsterdam voor de opnames. Uiteindelijk viel het allemaal mee en hij heeft het resultaat inmiddels mogen aanschouwen.
Voor de finale van de Brand bierbrouwwedstrijd is gekozen om deze te laten plaatsvinden in Wijlre, op het terrein van de brouwerij zelf. In de weken dat de deelnemer toeleefde naar de finale zat hij vol vragen. Is mijn eerste keer deelnemen succesvol? Kan ik een winnaar zijn? Wat het ook mag worden niet meedoen is sowieso niet winnen en als hij niet wint, dan heeft hij een erg lekker winterbier recept erbij.
Lees ook: Innovaties in de bierwereld: de Brand Bierbrouwwedstrijd
De finale vond uiteindelijk plaats in een overslagplaats van de brouwerij. Met behulp van kratten is het decor gezet. De dag was goed geregeld. Er was een lunch, presentatie van Jacques Bertens en natuurlijk (gratis) bier van de tap. Helaas zat een podiumplek er voor hem niet in. Zijn inzending is niet verder gekomen dan het lab. De kleur, die hij zelf had berekend op 90 EBC, bleek uiteindelijk iets donkerder te zijn, namelijk 215 EBC. Er zijn negen finalisten bekendgemaakt, waarvan er een vijftal aanwezig waren. Uiteindelijk is Piet Reniers degene geweest die het winnende winterbier heeft gebrouwen.
De Editie van 2019
Thuisbrouwers, de tijd is weer aangebroken. De 2019 editie van de Brand bierbrouwwedstrijd is van start gegaan. De inmiddels bekende wedstrijd voor thuisbrouwers wordt voor de 8e keer georganiseerd door de Brand Bierbrouwerij in samenwerking met bierconsumentenvereniging PINT. Dit is voor veel thuisbrouwers de ultieme kans om hun zelfbedachte recept in de schappen van de supermarkten te zien. Daarnaast levert het uiteraard eeuwige roem onder collega thuisbrouwers op.
Ieder jaar wordt een bepaalde bierstijl gekozen waaraan een aantal eisen zijn gekoppeld. Afgelopen jaar was dit bijvoorbeeld een Gose en in 2017 een session IPA. Ben jij de winnaar van deze wedstrijd? Dan mag je samen met de brouwers van Brand jouw recept gaan brouwen. Het is dan ook van belang dat de ingrediënten die je gebruikt in jouw recept voldoende voorradig zijn. Als de brouwers de kwaliteit van het uiteindelijk bier goed genoeg vinden komt het daadwerkelijk op de markt. Hierbij wordt de winnaar zeker niet vergeten. Jouw naam en portret worden vereeuwigd op het etiket. Aan het meedoen zitten aardig wat regels en voorwaarden verbonden. Het is verstandig om deze goed door te nemen voordat je begint met brouwen. Alle informatie over de wedstrijd kan je vinden op deze pagina van Brand. Hier vind je ook het wedstrijdreglement en brouwspecificaties. Dus ben jij 18 jaar of ouder en heb jij het ultieme winterbierrecept, schrijf je dan snel in!
Specificaties voor het Winterbier
Het Winterbier dat Brand zocht is donker & rijk en heeft een balans tussen moutzoetigheid, specerijen en fruitig/complex gist. Hop is in de achtergrond en de combinatie van alcohol met specerijen is warmend. Het bier is rijk met een medium tot volle body. Door het hogere alcoholgehalte (tot 9,0 vol %) is het een "degustatie" bier. De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen een rijke smaak met specerijen en drinkbaarheid. De winnaar mag samen met de meesterbrouwers van Brand een brouwsel maken, gebaseerd op de winnende receptuur (afhankelijk van de beschikbaarheid van de gebruikte ingrediënten). Uitgangspunt daarbij is dat het brouwsel uitsluitend gangbare natuurlijke ingrediënten zal bevatten. Brand Bierbrouwerij hecht veel waarde aan productintegriteit.
Technisch fiche:
Lees ook: Brand Bierbrouwwedstrijd: Deelnemen en passie
- Gisting: Hooggegist (ca. 70-90% schijnbare vergistingsgraad). Geen Brettanomyces of wilde gist(en).
- Alcohol: Maximum 9,0 volume procent
- S.G. of ᵒPlato: Stamwort maximum 1,076 g/cm3 of 18,5ᵒ
- Kleur: 70-90 EBC
- Hopbitterheid: 10-30 IBU
- pH: 4,0 - 4,9
Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen zijn toegestaan: zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm, gember. Nieuwe eik houtsnippers uit verschillende landen en toast gradaties zijn toegestaan. Het toevoegen van hop na de whirlpool (dry-hop) is niet toegestaan. Het toevoegen van vruchten en groenten is niet toegestaan. Barrel-aging of het gebruik van houtkrullen uit b.v. Whisky-, Rum-, Port-, Wijn- enz. barrels is niet toegestaan. Het bier moet met bovengist vergist zijn. Bij de beoordeling zal de "rijke smaak en balans" een belangrijke rol spelen.
Discussies en Uitdagingen
Er rezen verschillende vragen en discussies onder de deelnemers, bijvoorbeeld over de toegestane ingrediënten en de interpretatie van de kleurwaarden (EBC). Sommigen vonden de beperking op het start SG van 1.076 lastig, omdat dit het moeilijk maakte om een volmondig, moutig en zoet winterbier te brouwen. Anderen waren verward over de kleur omschrijving en de EBC waarde.
De Winnaar van 2019
De negende editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd is na een spannende finale op de Brand brouwerij in Wijlre gewonnen door Piet Reiniers uit Eindhoven. Ondanks dat het al volop lente is stond deze editie helemaal in het teken van Winterbier; een donker en rijk bier dat zich kenmerkt door de balans van moutzoetigheid en specerijen. Door het relatief hoge alcoholpercentage (tot 9,0 vol %) is het een bier dat je echt rustig moet proeven om alle smaaktonen te ontdekken.
Piet Reiniers, lid van de amateur brouwersvereniging de Roerstok uit Tilburg, wist de jury die onder leiding stond van internationaal bierkeurmeester Derek Walsh te overtuigen door de rijke en volle smaak van zijn winterbier met een gelaagdheid door het gebruik van korianderzaad en zoethout. De combinatie van de alcohol en specerijen is verwarmend en kruidig. ‘Ik ben echt de koning te rijk’, aldus Reiniers. ‘Ik had het nooit verwacht dat mijn Winterbier zou winnen, maar ik vind het prachtig dat straks heel Nederland van ‘mijn’ Winterbier kan genieten’.
Een recordaantal van maar liefst 319 thuisbrouwers uit het hele land streden met elkaar om de felbegeerde titel Brand Bierbrouwer 2019. Volgens kenners is Winterbier heel leuk om te brouwen omdat er volop ruimte is om te experimenteren. Ingrediënten zoals kandijsuiker maar ook specerijen zoals zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm en gember waren toegestaan, net als nieuwe eik houtsnippers. Die vrijheid gaf brouwers volop de gelegenheid om eigen accenten te leggen. De diversiteit van de inzendingen was dan ook enorm. Het winnende Winterbier onderscheidt zich met name door de perfecte balans tussen de ingrediënten en de specerijen en de prachtige volle smaak. Marco van Geelen en Thymon Kerste bemachtigden deze editie de tweede en derde plek.
Lees ook: Meer over de Brand Gose Bierbrouwwedstrijd
Lancering van het Winende Bier
Kersverse winnaar Piet Reiniers gaat nu met Rob Habets, meesterbrouwers van Brand, zijn winnende recept op grotere schaal brouwen in de Brand brouwerij. Het Brand Premier Winterbier zal nog dit najaar als limited edition worden uitgebracht, in zowel horecagelegenheden als in de supermarkt.
Anouk Litjens, Brand Manager Brand: ‘Deze unieke interactie tussen thuisbrouwers en onze eigen meesterbrouwers heeft afgelopen jaren meerdere prachtige bieren opgeleverd. Zo hebben onder andere Brand Blond, Brand IPA en Brand Session IPA dankzij deze wedstrijd het levenslicht gezien. Het allermooiste compliment is toch wel dat deze bieren hun weg naar de consument hebben weten te vinden en niet meer weg te denken zijn van de tap en uit het schap’.
Piet Reniers lanceerde zijn eigen winterbier. De Limited Edition Brand Premier Winter van 8,8% is een Winterbier met een volzoete, verwarmende en kruidige smaak door het gebruik van zoethout. Door het relatief hoge alcoholpercentage (8.8%) is het een bier dat je rustig moet proeven om alle smaaktonen te ontdekken. De Brand Premier Winter is beschikbaar bij de Brand proeflokalen op fles (75cl) en fust en later ook in diverse supermarkten (75cl fles), waaronder in de grote winkels van Albert Heijn en online.
Toekomst van de Wedstrijd
De Brand Bierbrouwwedstrijd bestaat sinds 2012 en heeft al veel mooie winnende bieren opgeleverd. Echter, in 2020 werd de wedstrijd niet georganiseerd vanwege de opening van het Brand Proeflokaal en een micro-brouwerij in Wijlre. De focus lag op deze nieuwe initiatieven, waardoor er geen ruimte was voor de wedstrijd.
De Brand Bierbrouwwedstrijd is een mooie traditie die hopelijk in de toekomst weer wordt voortgezet. Het is een unieke kans voor thuisbrouwers om hun creativiteit te tonen en hun eigen bier op de markt te brengen.
Kanttekeningen bij de Opschaling
Het opschalen van het winnende bier gebeurt met wisselend succes. De pilsener was een eenmalig bier en wordt niet meer uitgebracht. De saison, de porter en de gose leiden inmiddels een sluimerend bestaan en kom je nog zelden tegen. Dat is ook logisch. De saison en de gose zijn prima bieren, maar hebben alleen niet zo veel te doen met de bierstijlen die zij vertegenwoordigen. De porter daarentegen vonden wij een erg geslaagd bier, maar dit is een lastig bier voor het brede publiek waarop Brand mikt. De IPA en de session IPA kom je nog wel regelmatig tegen. Voor beide geldt dat geen uitgesproken IPA's zijn binnen de range van IPA-bieren. Het zijn allebei makkelijke instapbieren die je snel weer vergeet. En bij de uitreiking dronken wij de nieuwe IPA 0.0% van Brand, een IPA zonder alcohol, maar met meer aroma en body dan de reguliere IPA en de session IPA.
tags: #brand #winterbier #wedstrijd