Brand Bierbrouwwedstrijd: Een Overzicht van Deelname en Passie voor Brouwen

De Brand Bierbrouwwedstrijd is een jaarlijks evenement dat de liefde voor ambachtelijk bier brouwen viert en thuisbrouwers aanmoedigt om hun creaties te delen. De wedstrijd, georganiseerd door de Brand Bierbrouwerij, is in de loop der jaren steeds populairder geworden, met een groeiend aantal deelnemers dat de passie voor thuisbrouwen in Nederland weerspiegelt.

De Opkomst van Thuisbrouwen in Nederland

De toenemende populariteit van het thuisbrouwen is duidelijk zichtbaar in het hele land en komt tot uiting in het aantal deelnemers aan de Brand Bierbrouwwedstrijd. De jaarlijkse groei van het aantal deelnemers laat zien dat steeds meer mensen de kunst van het bier brouwen ontdekken en hun eigen unieke bieren willen creëren.

De Uitdaging: Een Traditioneel Bier Brouwen

Brand wilde in deze wedstrijd een traditioneel bier brouwen. Onder de thuisbrouwers bleek Porter de meest geliefde uitdaging. De richtlijnen die vervolgens zijn opgesteld, sturen daarom aan op een Traditionele Porter. Graag wil ik meegeven dat het richtlijnen zijn en geen eisen. Daarbij wil Brand leren van de creativiteit van de thuisbrouwers. Dat is tot nu toe altijd het doel geweest van de Brand Bierbrouwwedstrijd, met hele mooie en verassende inzendingen als resultaat. Die verrassingen zien wij graag tegemoet komend jaar!

Deelnemersaantallen door de Jaren Heen

De Brand Bierbrouwwedstrijd heeft in de loop der jaren een aanzienlijke groei in het aantal deelnemers gekend. Zoals vermeld, was er een verdubbeling van het aantal aanmeldingen ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2016 waren er maar liefst 194 thuisbrouwers die zich aanmeldden voor de wedstrijd. In 2017 steeg dit aantal verder naar 193. In 2018 werd een recordaantal van 287 aanmeldingen genoteerd. In 2019 namen 212 enthousiaste thuisbrouwers deel aan de wedstrijd.

Editie 2016: Porter als Uitdaging

In 2016 stond de Brand Bierbrouwwedstrijd in het teken van het brouwen van Porter, een donker koper bier met een bitterzoete smaak. Een recordaantal van 193 thuisbrouwers schreef zich in voor deze editie, die de Limburgse brouwerij organiseerde in samenwerking met de bierconsumentenvereniging Pint. De winnaar kreeg de kans om het recept samen met de Brand meesterbrouwers te brouwen in de Brand brouwerij in Wijlre. Dennis Pancras en Niels Bosman wonnen deze editie met hun Porter. Met een vol, donkerkoper bier met associaties van karamel en chocolade tonen en een volle, romige schuimlaag zijn Dennis en Niels door de jury uit de 194 inzendingen gekozen. Dennis en Niels krijgen de unieke kans om het recept samen met de Meesterbrouwers van Brand te brouwen in de Brand Bierbrouwerij in Wijlre. Volgens de gerenommeerde jury is de Porter van Dennis en Niels het beste van de tien finale bieren. Juryvoorzitter Derek Walsh: “Deze Porter is vol, donkerkoper, met associaties van karamel en chocolade en heeft een volle, romige schuimlaag.”Meesterbrouwer Rob Habets van Brand: “Het accent ligt op de complexe mout samenstelling. De nasmaak is perfect: zoetig met een lichte toename in gebrande mout bitterheid, waarbij de chocolade smaken mooi naar voren komen.”Dennis en Niels zijn blij verrast met hun overwinning: “We kunnen bijna niet geloven dat onze Porter als beste is verkozen uit maar liefst 194 aanmeldingen! We kijken er erg naar uit om samen met de Meesterbrouwers van Brand te gaan brouwen en hopen dat anderen net zo gaan genieten van onze Porter als wij.”

Lees ook: Wisselbeleid in het voetbal

Richtlijnen voor Porter

De richtlijnen die voor de Porter zijn opgesteld, zijn bedoeld als leidraad en niet als strikte eisen. Brand wil juist leren van de creativiteit van de thuisbrouwers en staat open voor verrassende inzendingen. Er waren een aantal vragen over de richtlijnen, met name over de kleurrange en het gebruik van Brown mout en geroosterde mout.

Kleurrange

Laboratorium analyses uitgevoerd voor Brand en door andere brouwerijen op >40 bieren leveren waardes voor Brown en Robust Porter van ~80 tot 160 EBC. Het berekenen van wort EBC vooraf kan m.b.v. onderstaande formules (Dirk Naudts). 'Zeer donker doorschijnend' mag dan i.p.v. de beschrijving 'donker koper/bruin' gebruikt worden (Derek Walsh - Biertypen Gids boek). De waarneming hiervan is afhankelijk van het glas diameter en lichtbron.

Voorbeelden van wort (voor het koken) kleur berekeningen:

(formule Dirk Naudts van De Proef Brouwerij)

13,5° Plato (stamwort eigen bier)--------------------------------------------- = 1,57 vermenigvuldigingsfactor8,6° Plato (vaste deelfactor)

Lees ook: Dispensatieregels in het Voetbal

1, 57 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,9 (90 gew. %) = 9,9 EBC2, 57 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,05 (5 gew. %) = 62,8 EBC

= 83,3 EBC

15,5° Plato (stamwort eigen bier)--------------------------------------------- = 1,80 vermenigvuldigingsfactor8,6° Plato (vaste deelfactor)

1, 80 x 7 (7 EBC Pale Ale mout) x 0,8 (80 gew. %) = 10,1 EBC2, 80 x 135 (135 EBC Brown mout) x 0,10 (10 gew. %) = 24,3 EBC3, 80 x 350 (350 EBC Special B mout) x 0,05 (5 gew. %) = 72,0 EBC

= 137,9 EBC

Lees ook: Waterpolo: spelregels voor beginners

Brown Mout

Brown mout is een oude Engels moutsoort die vroeger (18e eeuw) voor 100% gebruikt werd voor het brouwen van Porter. Het is nu niet meer geschikt om als enige moutsoort gebruikt te worden. Het wordt nu op een lager temperatuur afgeëest dan vroeger en hoofdzakelijk als smaak/kleur toevoeging in verschillende historisch biertypen (zoals Porter en Stout) toegepast. De kleur varieert van circa 130 tot 200 EBC en geeft het bier een lichte cacao/geroosterd brood/noten/hartig geur en smaak. O.a. Thomas Fawcett, Crisp en Briess produceer deze mout en het is in Nederland leverbaar via Brouwmarkt en Van der Kooy Jubbega. Het is aanbevolen om minstens 10 gew. % hiervan te gebruiken voor een traditionele Londense Porter smaak.

Geroosterde Mout en Special B

De percentages voor geroosterde mout zijn richtlijnen en geen eisen. Er mag meer worden gebruikt, maar de kans dat de Porter een te geroosterde smaak krijgt of een Stout wordt, is groot. 'Special B' is geen roost mout maar een op hogere temperatuur afgeëeste (en dus donkerder) karamelmout.

Editie 2017: De Uitdaging van Gose

In 2017 stond de Brand Bierbrouwwedstrijd in het teken van Gose, een minder bekende bierstijl in Nederland. De Gose die wij zoeken is fris en heeft een balans tussen mild zurigheid en fruitig hopkarakter met een lager alcohol gehalte. Het bier is fris met een medium body. Door het lager alcoholgehalte (3,6 tot 4,8 vol %) is het een “toegankelijker” bier. Hooggegist (ca. 72-77% schijnbare vergistingsgraad). Een Gose is een tarwebier gebrouwen met een laag stamwort- en alcoholgehalte. Het bier moet volmout zijn (bestaat uit gerstemout met minstens 40% tarwemout, een deel zuurmout en geen rookmout). Het toevoegen van zout en koriander is toegestaan. Het toevoegen van ongemoute granen/suikers, vruchten en groenten is niet toegestaan. Houtrijping en barrel-aging zijn tevens niet toegestaan. Het bier moet met bovengist vergist zijn. Milde verfrissend melkzuur karakter (appel-achtig). Kruidig-zoutigheid in achtergrond en niet herkenbaar.

Gose Brouwen: Regels en Beoordeling

Thuisbrouwers konden zich tot en met woensdag 9 mei inschrijven. In totaal dient woensdag 23 mei een partij van 12 flessen klaar te staan om opgehaald te worden door de Brand Bierbrouwerij. Van deze 12 flessen zullen er 4 gebruikt worden voor lab-analyses en 8 om te proeven door de jury in zowel de halve als hele finale. Een formulier om de receptuur in te vullen volgt spoedig na aanmelding. De jury komt in juni bij elkaar om de bieren te proeven. Daarbij zal de jury letten of het aan alle bovenstaande criteria voldoet en uiteraard op de kwaliteit van het bier, smaak, uiterlijk en schuimstabiliteit. Tevens zal gekeken worden naar haalbaarheid van brouwen op grotere schaal en of het bier te pasteuriseren valt. Brand Bierbrouwerij en PINT hebben zitting in de deskundige jury. De finaledag en prijsuitreiking zullen in juni plaatsvinden.

De Winst

De winnaar mag samen met de meesterbrouwers van Brand een brouwsel maken, gebaseerd op de winnende receptuur (afhankelijk van de beschikbaarheid van de gebruikte ingrediënten). Uitgangspunt daarbij is dat het brouwsel uitsluitend gangbare natuurlijke ingrediënten zal bevatten. Brand Bierbrouwerij hecht veel waarde aan productintegriteit. Indien een ingrediënt om hygiënische, gezondheids- of productietechnische redenen niet verwerkt kan worden, zal in overleg een oplossing worden gezocht. Als het brouwsel voldoet aan de kwaliteitseisen van Brand, kan het bier door Brand op de markt worden gebracht. Op de verpakking ervan zal o.a. het portret en de naam van de winnende thuisbrouwer afgedrukt worden. Indien Brand het bier op de markt brengt, krijgt de winnaar een geldprijs van € 2500,-. De kansspelbelasting komt voor rekening van Brand Bierbrouwerij B.V. De media zullen benaderd worden om aandacht te besteden aan deze wedstrijd. Door mee te doen aan deze wedstrijd verklaar je je akkoord met dit wedstrijdreglement. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslissen Brand Bierbrouwerij en de jury voorzitter. Over de uitslag van de wedstrijd kan niet gecorrespondeerd worden. De Brand Bierbrouwerij behoudt zich het recht om bepaalde ingrediënten in de winnende receptuur te vervangen indien deze op commerciële schaal niet te verkrijgen zijn. Hierbij proberen we samen met de thuisbrouwer de winnende receptuur zo dicht mogelijk te benaderen. De Brand Gose zal als limited edition in 2019 op de markt worden gebracht.

Jens van Riel: Winnaar met een Complexe Gose

Jens van Riel uit Woerden heeft de 7de editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd gewonnen. Dit jaar draaide de wedstrijd om de beste Gose, een fris bier met een lager alcoholpercentage. Na uitvoerig beraad van de jury kwam het recept van Jens tijdens de finaledag in de Philharmonie in Haarlem als winnaar uit de bus. Jens: “Dit is fantastisch! Ik kan het nog nauwelijks geloven. Maar liefst 212 enthousiaste thuisbrouwers uit heel Nederland gingen dit jaar de strijd met elkaar aan. Derek Walsh, juryvoorzitter van de Brand Bierbrouwwedstrijd: “Het is elk jaar weer fantastisch om zo’n grote groep gepassioneerde en getalenteerde thuisbrouwers te zien en met de jury de verschillende inzendingen te proeven. Het niveau was ook nu weer hoog, terwijl de brouwers niet voor een gemakkelijke uitdaging stonden. Het is mooi om te zien hoeveel er gevarieerd is in de diverse Goses. Elise Haasnoot uit Katwijk is de eerste vrouwelijke brouwer in de top 3. Robbert van Oeveren uit Amersfoort eindigde met een miniem verschil op de tweede plek. Het winnende bier van Jens van Riel sprong eruit, het is een droog en verfrissend bier met een mooie balans tussen de milde zurigheid van Gose en het fruitige dryhopkarakter. Anouk Litjens van Brand Bier: “De Brand Bierbrouwwedstrijd is voor ons belangrijk. We willen met onze bieren verrassen, inspireren en uitnodigen om te blijven proeven en verschillende smaken te ontdekken. De jaarlijkse ideeën van enthousiaste thuisbrouwers helpen ons daar enorm bij. Ook brengen we op de finaledag alle brouwers samen. Ze wisselen niet alleen ideeën met ons uit, maar ook onderling en gaan geïnspireerd naar huis. Jens van Riel: “Ik stond voor een grote uitdaging, een Gose is echt een complex bier. Samen met Robbert van Oeveren ging ik aan de slag. We hadden een leuke discussie en kozen uiteindelijk beiden voor een nét wat andere finishing touch. Dat we op de eerste en tweede plek eindigen is heel bijzonder!

Eerdere Winnaars en Hun Impact

De Brand Bierbrouwwedstrijd bestaat sinds 2012 en heeft al veel mooie winnende bieren opgeleverd. Voorgaande jaren wonnen Marc Vriens met Pilsener (2012), Jacques Bertens met Zwaar Blond (2013), Jeroen Free met IPA (2014), Bart Engel met Saison (2015) en Dennis Pancras en Niels Bosman met hun Porter(2016). Vorig jaar werd Jeroen Free met zijn Session IPA voor de tweede keer uitgeroepen tot winnaar, nadat hij al de beste IPA brouwde in 2014. Zij kregen de mogelijkheid heel Nederland met hun bieren kennis te laten maken. Brand Zwaar Blond, IPA en Saison behoren inmiddels tot het vaste assortiment van Brand.

Editie 2018: Winterbier

Voor dit jaar was de opdracht om een winterbier gebrouwen. Ik had echter nog nooit een winterbier gebrouwen, dus dat was een uitdaging. Daarom was ik ook wel blij dat Brand wat kaders had vastgelegd. Ik heb slechts een tweetal brouwsels kunnen maken. Allereerst heb ik wat onderzoek gedaan en een aantal winterbieren gedronken. Op basis daarvan heb ik een recept gemaakt. Alles lag binnen de gegeven grenzen. Ik heb gebruik gemaakt van korianderzaad en voor het eerst in mijn leven gebrouwen met steranijs. De eerste keer proeven was goed, maar ik was nog niet helemaal tevreden. Voor de tweede sessie heb ik het recept iets aangepast. Het maisschema heb ik ingericht om een nog voller bier te krijgen. Daarnaast heb ik ook nog kaneel aan het recept toegevoegd. Na een keer proeven, wat me helemaal tevreden maakte, en wat weken laten rijpen kon ik het bier gaan inleveren.

De Finale

Voor de finale van de Brand bierbrouwwedstrijd is gekozen om deze te laten plaatsvinden in Wijlre, op het terrein van de brouwerij zelf. In de weken dat ik toeleefde naar de finale zat ik vol vragen. Is mijn eerste keer deelnemen succesvol? Kan ik een winnaar zijn? Wat het ook mag worden niet meedoen is sowieso niet winnen en als ik niet win, dan heb ik een erg lekker winterbier recept erbij. De finale vond uiteindelijk plaats in een overslagplaats van de brouwerij. Met behulp van kratten is het decor gezet. De dag was goed geregeld. Er was een lunch, presentatie van Jacques Bertens en natuurlijk (gratis) bier van de tap. Helaas zat een podiumplek er voor mij niet in. Mijn inzending is niet verder gekomen dan het lab. De kleur, die ik zelf had berekend op 90 EBC, bleek uiteindelijk iets donkerder te zijn, namelijk 215 EBC. Er zijn negen finalisten bekendgemaakt, waarvan er een vijftal aanwezig waren. Uiteindelijk is Piet Reniers degene geweest die het winnende winterbier heeft gebrouwen.

Editie 2019: India Pale Ale (IPA)

Nederlandse hobbybrouwers opgelet! De nieuwste editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd gaat weer van start. India Pale Ale brouwen. Het bier mag maximaal 7 procent alcohol bevatten. Twaalf flessen van het zelfgebrouwen bier zijn nodig ter keuring. Een deskundige jury gaat de aangeboden bieren proeven en beoordelen. Maximaal tien kandidaten komen in de finale. Hieruit bepaalt de deskundige jury de uiteindelijke winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor 1 april.

De Jury en Beoordelingscriteria

Uiterlijk 22 april worden de bieren en recepten van de deelnemers bij Brand aangeleverd, waarna ze door een 15-koppige jury worden geproefd en op waarden worden geanalyseerd. De jury let op verschillende aspecten, waaronder de kwaliteit van het bier, de smaak, het uiterlijk en de schuimstabiliteit. Daarnaast wordt er gekeken naar de haalbaarheid van het brouwen op grotere schaal en of het bier te pasteuriseren valt.

De Prijzen en Erkenning

De winnaar van de Brand Bierbrouwwedstrijd krijgt de unieke kans om het recept samen met de Brand meesterbrouwers te brouwen in de Brand brouwerij in Wijlre. Bovendien krijgt de winnaar de mogelijkheid om heel Nederland met hun bier kennis te laten maken, aangezien Brand de winnende bieren vaak op de markt brengt als limited editions.

Brand Bierbrouwwedstrijd als platform voor innovatie

De Brand Bierbrouwwedstrijd is niet alleen een wedstrijd, maar ook een platform voor innovatie en creativiteit in de bierbrouwwereld. De wedstrijd stimuleert thuisbrouwers om nieuwe smaken en technieken te ontdekken en hun eigen unieke bieren te creëren. Door de diversiteit aan inzendingen en de openheid voor verrassende resultaten, draagt de Brand Bierbrouwwedstrijd bij aan de ontwikkeling van de Nederlandse biercultuur.

tags: #aantal #deelnemers #brand #bierbrouw #wedstrijd