De Gramona Amuse Wedstrijd, een van de meest prestigieuze wijn & spijs competities van Nederland, georganiseerd door Gramona en Wijnimport J. Bart, heeft wederom de culinaire creativiteit van Nederlandse restaurants gestimuleerd. In het jaar dat Wijnimport J. Bart zijn 60ste verjaardag viert, keerde de wedstrijd terug met een uitdagend thema: 'Forever Foods'.
Het Thema: 'Forever Foods'
Alle restaurants in Nederland konden zich inschrijven om een amuse te creëren rondom het thema ‘forever foods’. Het thema ‘forever foods’ daagt deelnemers uit om na te denken over bereidingen waardoor ingrediënten langer bewaard kunnen blijven, zoals fermentatie, drogen of roken. Deze focus op conserveringstechnieken sluit aan bij de lange rijping sur lie van de mousserende wijnen van Gramona.
De Uitdaging: Een Perfecte Harmonie met Gramona Innoble
Elke aanmelding ontving een fles 2012 Cava Gramona Gran Reserva 'La Cuvée' om een perfecte amuse erbij te creëren. De opdracht was om een amuse te creëren die perfect past bij de Gramona 'Innoble' C319 Les Tres Serres Corpinnat Brut Nature, een mousserende wijn gemaakt van de xarel.lo druif. Deze Corpinnat Brut Nature kenmerkt zich door:
- 100% xarel-lo druif
- 45 maanden rijping op de lie
- Geen dosage
De druiven worden met de hand geplukt en in kratten van 25 kg naar de Bodega gebracht. Na een selectie op de sorteertafel worden de hele trossen zacht geperst. Alleen het eerste sap en het middengedeelte van de persing (the head & heart) wordt gebruikt. Na vergisting lagert de wijn in grote houten foeders van 3.000 tot 6.000 l. De wijn heeft een zeer fijne, droge mousseux met een prachtige mousse.
De Deelnemers en Hun Creaties
Elk jaar doen er meer dan 60 restaurants uit heel Nederland en van elk niveau mee. Dit jaar waren er 28 inzendingen. De deelnemers lieten hun creativiteit de vrije loop, resulterend in een diversiteit aan amuses. Een voorbeeld van een inzending is die van Restaurant Daalder: Gebakken kappertjes, Parmezaan, Acquerello Carnaroli rijst, kippenbouillon, mascarpone, sjalot, witte wijn, Barraat ansjovis, Colatura de Alici, koffie.
Lees ook: Europa League Play-offs: Utrecht - Zenit
Kevin Mulder, medewerker bediening en Dylan van der Veen, zelfstandig werkend kok, namen ook deel aan de wedstrijd De amuse van Kevin & Dylan heet: “Stoer en ziltig op Ten Arlo”.
De Finale en de Jury
Tien restaurantteams namen deel aan de finale van de 6e Gramona Amuse Wedstrijd bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht. De finale van de 6de editie van de Gramona Amuse Wedstrijd vond plaats op maandag 14 oktober 2024 in restaurant Hemel & Aarde te Utrecht. De organisatie was in handen van Wijnimport J. Bart, i.s.m. Elk finaleteam presenteerde een amuse geïnspireerd op het thema ‘forever foods’, in combinatie met een glas Innoble C319 Les Tres Serres Corpinnat Brut Nature van Gramona.
De vakjury, bestaande uit Jan van Lissum, Noël Vanwittenbergh en Adrian Zarzo, beoordeelde de amuses op smaak, originaliteit, en de perfecte harmonie met de Gramona Innoble. Na afloop riep de jury onder leiding van Jan van Lissum het team van Bistro TWO in Roermond tot winnaars uit.
Eerdere Edities en Winnaars
Vorige week vond er in restaurant Le Début van de Hotel School The Hague/Amsterdam te Amsterdam de finale van de Gramona Amuse Wedstrijd plaats. De eerste prijs die Fresh Food Friends heeft gewonnen is een volledig verzorgde reis naar Barcelona voor 2 personen voor 2 nachten.
Stemmen en de Publieksprijs
Stemmen kan tot 1 september 2024. De amuse met de meeste stemmen gaat automatisch naar de finale. De overige 9 finalisten worden gekozen door de vakjury bestaande uit Jan van Lissum, Noël Vanwittenbergh en Adrian Zarzo. De teksten en foto's bij de amuses is wat de deelnemers zelf hebben ingestuurd. Aangezien het tevens een internationale wedstrijd is, zijn er ook engelstalige omschrijvingen ingestuurd.
Lees ook: Voetbalregels verenigingswissel
Rodrigo's Ervaring en de Rol van Gastronomie
De gastronomie heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de oorspronkelijk uit Mexico City afkomstige Rodrigo’s. Sinds 2018 maakt hij deel uit van het Disfrutar-team van sommeliers en momenteel is hij hoofdmanager. Het uitgebreide beheer van de wijnkaart en arrangementswijnen, samen met de rest van het team, vereist voortdurend leren en toewijding. Deze ervaringen hebben hem in staat gesteld om veel fascinerende wijnhuizen en wijngebieden te ontdekken.
Winebusiness.nl en de Wijnwereld
Winebusiness.nl is opgericht door Charlotte van Zummeren. De site richt zich voornamelijk op wineprofessionals met verslaglegging van proeverijen en evenementen voor de vakdoelgroep, bespreking van ‘new releases': nieuwe wijnen die importeurs lanceren, nieuws en wetenswaardigheden uit de wijnwereld.
Charlotte van Zummeren (t.h.o.d.n. Winebusiness.nl) is houder van de alle rechten van intellectuele eigendom. Het is niet toegestaan deze onderdelen te gebruiken, te verveelvoudigen, openbaar te maken en/of op te vragen.
De Gramona Amuse Wedstrijd: Een Platform voor Talent
De Gramona Amuse Wedstrijd is meer dan alleen een competitie; het is een platform voor culinair talent en een viering van de harmonie tussen wijn en spijs. Door de focus op 'forever foods' en de Gramona Innoble, worden deelnemers uitgedaagd om innovatieve en smaakvolle amuses te creëren die de grenzen van de gastronomie verleggen. De wedstrijd stimuleert creativiteit en vakmanschap, en draagt bij aan de ontwikkeling van de Nederlandse culinaire scene.
Lees ook: KNGU Broekjesregels Uitgelegd