De Gramona Amuse Wedstrijd: Een Culinaire Uitdaging in Nederland en Zwitserland

De Gramona Amuse Wedstrijd is een van de meest prestigieuze wijn-spijscompetities in Nederland, en nu ook in Zwitserland. Deze wedstrijd, georganiseerd door Wijnimport J. Bart in samenwerking met Gramona, daagt restaurants uit om de perfecte amuse te creëren die past bij de mousserende wijnen van Gramona. Elk restaurant, ongeacht niveau, kan meedoen en winnen. Het is een leuke uitdaging voor elk team om samen een originele amuse te creëren!

Achtergrond van de Wedstrijd

De wedstrijd is in het leven geroepen om de ultieme combinatie van amuse en mousserende wijn te vinden. De populariteit van mousserende wijnen, met name Cava, is de afgelopen jaren flink gestegen. Door het traditionele proces van het maken van bijvoorbeeld Cava, dat gelijk is aan Champagne, heeft de wijn meer smaak, is droger en vooral gastronomisch.

Wijnimport J. Bart viert zijn 60e verjaardag in het jaar dat de Gramona Amuse Wedstrijd weer terug is. Twee familiebedrijven, de beroemde Spaanse wijnproducent Gramona en de wijnimporteur voor de gastronomie Wijnimport J., werken samen om deze competitie tot een succes te maken.

Thema's door de Jaren Heen

Door de jaren heen heeft de Gramona Amuse Wedstrijd verschillende thema's gehad, die de deelnemers uitdagen om creatief te zijn met hun amuses:

  • 2018: Vegetarisch. In deze editie moesten deelnemers een vegetarische amuse creëren die combineert met de 2013 Gramona Cava Gran Reserva Imperial Brut.
  • 2019: EARTH. De deelnemers werd gevraagd om amuses te creëren met ingrediënten die niet uit de zee komen. Het thema was ook een knipoog naar het bedrijf Gramona dat biodynamisch en samen met de natuur werkt om hun prachtige mousserende wijnen te maken in het hart van Penedés.
  • Out of the Box. Na een lange verplichte sluiting wegens het Covid-19 virus en de vele creatieve ideeën om gerechten mee te geven in boxen, was dit het thema.
  • Forever Foods. Het thema draait dit jaar om ‘forever foods’, denk hierbij aan bereidingen waardoor ingrediënten langer bewaard kunnen blijven, zoals fermentatie, drogen of roken. Als link met de lange rijping sur lie van de mousserend wijnen van Gramona is dit jaar gekozen voor het thema ‘Forever foods’: bereidingen waardoor ingrediënten langer bewaard kunnen worden.

De Corpinnat Organisatie

Gramona is altijd al een uitzonderlijke goede producent van Cava geweest. Wellicht is het woord ‘geweest’ al een indicatie dat Gramona een andere koers is opgegaan. Sinds dit jaar heeft Xavier Gramona, samen met 8 andere topproducenten van Cava, zich afgescheiden van de DOP Cava, of in andere woorden appellatie Cava, en de Corpinnat organisatie opgezet. Dit om de consument de mogelijkheid te geven om het verschil te leren kennen tussen laag geprijsde, massaal geproduceerde Cava en de kwalitatief betere mousserende wijnen uit het hart van het Cava producerende gebied namelijk de heuvels gelegen net achter de stad Barcelona. Alle Corpinnat wijnen zijn biologisch geproduceerd van met de hand geplukt fruit waarvan de wijn minimaal 3 jaar rijpt op de fles. Gramona heeft dit jaar met negen andere topproducenten besloten om uit de DO Cava te stappen en hun eigen kwaliteitsgarantie te creëren onder de naam Corpinnat, wat betekent ‘Geboren in het hart van Penedés’. Xavier Gramona is jurylid van deze competitie, die dit jaar ook in Zwitserland zal plaatsvinden. Hij is tevens de voorzitter van Corpinnat.

Lees ook: Creativiteit en 'Forever Foods' in de spotlight

De Jury en Beoordeling

De finalisten worden bepaald door de vakjury onder leiding van Jan van Lissum. De juryleden zijn o.a. Jan van Lissum. Voor uw inschrijving wordt er een uitgebreide omschrijving en goede foto verwacht van een amuse van de deelnemer. De jury beoordeelt de amuses op basis van verschillende criteria, waaronder de smaak, de presentatie, de originaliteit en de harmonie met de Gramona wijn.

Winnaars en Hun Creaties

Door de jaren heen hebben verschillende restaurants de Gramona Amuse Wedstrijd gewonnen met hun creatieve en smaakvolle amuses:

  • 2018: Bridges Dining (Sofitel Legend The Grand), Amsterdam, met de amuse Kappa Maki 2.0.Lex Deelder, Sommelier Bridges Dining omschreef het gerecht als een moderne bereiding van een ware klassieker. Juryvoorzitter Jan van Lissum zei over de winnende amuse: 'Evenwichtig, mooi gepresenteerd in een porseleinen lepel, goede vulling, passend zuurtje, licht crèmige avocado en rijst.
  • 2019: Restaurant Basiliek uit Harderwijk met hun heerlijke amuse gemaakt van groene olijf, chorizo, gerookte amandel, avocado en Pimientos de Padron. Het team van Basiliek omschreef hun amuse als volgend aan de jury: “Een sorbet gemaakt groen olijf en Pimientos de Padron. Onder het ijs hebben wij een crumble gemaakt van zwarte olijf. Bovenop de sorbet zit een hartige merengue van gerookte amandel met hierop een crème van Pimientos de Padron. Naast het ijs verschillende bereidingen van chorizo worst waaronder een cremeaux en een crème. Het laatste wat we hebben toegevoegd is een kogel van avocado en een gel van citrus.”
  • 2024: Het team van Bistro TWO uit Roermond werd onlangs uitgeroepen tot winnaars van de 6e Gramona Amuse Wedstrijd. De tweede en derde prijzen gingen respectievelijk naar Roemer in Utrecht en Joann in Enschede.

Voorbeelden van Amuses en Combinaties

Innoble Les Tres Serres Cuvée 318 Brut Nature, Gramona, Corpinnat, Spanje NV

  • Eterna Forest Bite - met o.a. knolselderij en shiitake: Gevriesdroogde shiitake gevuld met zoetzure duxelles, bedekt met schaafsel van gefermenteerde en gedroogde knolselderij, bereid in een zoutkorst en 14 dagen gerijpt. Goede presentatie, smakelijke amuse met gerijpte aroma’s. Impressies van noten, aardse tonen. Zeer smaakvol geheel waarin de balans op de eerste plaats komt. Mooie rijpe tonen, veel vulling naast finesse. Lang aanhoudende, mooi versmolten totaalsmaak.
  • Gepocheerde oester - met o.a. kaviaarkombucha en pastinaakcrème: Oester gestoomd met oolong-thee, met daarop asetra-kaviaar. Schuim van pastinaak en gefermenteerde zeewieren met matsubadaki (gefermenteerd zeewier met zoethout), kombucha-gel van granny smith en koolrabi, beurre blanc van oester. Minimalistische amuse met een mooie balans van de verschillende smaken. Mooi versmolten geheel waarbij de aroma’s van amuse en wijn goed op elkaar aansluiten.
  • Octopus & Ajo Blanco - met o.a. jamon iberico en abrikoos: Octopus, één nacht gegaard en vervolgens gebakken in vet van gesmolten jamon iberico de bellota. Op smaak gebracht met gewelde abrikoos, groene olijf, rasp van verse citroen en pimenton. Hierop warm schuim geïnspireerd op ajo blanco: amandel licht geroosterd, met gepofte knoflook, wittewijnazijn, miso van oud brood. Bovenop krokante uitgebakken jamon iberico. Mooi opgemaakte amuse met aantrekkelijke Spaanse smaken, doet eerder denken aan een tussengerecht. Goed uitgebalanceerde combinatie, waarbij de wijn verfrissing biedt en zorgt voor bite en lengte. De aansluiting tussen wijn en gerecht komt tot stand via de amandeltoets en de abrikoos die goed past bij het rijpe fruit in de wijn. Het ziltige in de wijn sluit aan bij de octopus en de groene olijven met gepekelde ansjovis.

De Wijn: Gramona Imperial Brut

Voor de 6e editie wordt aan restaurants gevraagd om de perfecte amuse te creëren bij de 2015 Imperial Brut, een van de top mousserende wijnen van Gramona. De opdracht voor de deelnemers is dit jaar om een amuse te creëren met het thema ‘EARTH’ die past bij de Gramona ‘Imperial’ Brut en waarbij geen ingrediënten gebruikt zijn die uit de zee, meer of rivier komen. Elk jaar doen meer dan 50 restaurants uit heel Nederland, met en zonder Michelin ster, mee aan deze wedstrijd met als hoofdprijs een lang weekend in Barcelona met een diner bij o.a.

De Prijzen

De winnaar van de editie 2018, Lex Deelder van restaurant Bridges, heeft begin dit jaar zijn 1ste prijs ontvangen: een reis voor twee personen naar Barcelona, inclusief vlucht en twee nachten hotel, een bezoek aan Gramona, de kelder, wijngaarden, een zeer verzorgde wijn-spijsdegustatie en een volledig verzorgd diner voor twee personen in een sterrestaurant in Barcelona.

Hoe Deelnemen?

Elk restaurant, ongeacht niveau, kan aan deze wedstrijd meedoen en winnen. Het is een leuke uitdaging voor elk team om samen een originele amuse te creëren!

Lees ook: Europa League Play-offs: Utrecht - Zenit

  • Voor uw inschrijving wordt er een uitgebreide omschrijving en goede foto verwacht van een amuse van de deelnemer.
  • Kijk op gramonaamuse.nl voor meer informatie en om je in te schrijven. En schrijf je in vóór 31 juli. Inschrijven voor deze wedstrijd kan nog tot 15 september.
  • Meer informatie over deze grootste wijn/spijs wedstrijd van Nederland en Zwitserland is te vinden op www.gramonaamuse.com.

Proefnotities van Gramona Mousserende Wijnen

  • Gramona Amuse: 100% xarel-lo, 45 maanden op de lie en geen dosage. Zeer fijne, droge mousseux met een prachtige mousse. De druiven worden met de hand geplukt en in kratten van 25 kg naar de Bodega gebracht. Na een selectie op de sorteertafel worden de hele trossen zacht geperst. Alleen het eerste sap en het middengedeelte van de persing (the head & heart) wordt gebruikt. Na vergisting lagert de wijn in grote houten foeders van 3.000 tot 6.000 l.
  • Innoble Les Tres Serres Cuvée 318 Brut Nature: 100% xarel-lo, ruim 4 jaar rijping sur latte en geen dosage. De druiven worden met de hand geplukt en in kratten van 25 kg naar de Bodega gebracht. Na een selectie op de sorteertafel worden de hele trossen zacht geperst. Alleen het eerste sap en het middengedeelte van de persing (the head & heart) wordt gebruikt. Na vergisting lagert de wijn in grote houten foeders van 3.000 tot 6.000 l. Licht citroengeel, evenwichtige geur met gerijpt fruit en veel schakering, mondvullende mousse in de aanzet, fruitaroma’s worden in de smaak intenser en omgeven met mooie zuren, opvallende bittertjes in de afdronk, schone finale. Wijn waar je veel kanten mee op kunt: smaakvol, breed, voluptueus, intens en opeengepakt. Geproefd uit Gabriel-glasLicht citroengeel, fruit is fijner, komt minder gerijpt over, evenwichtig en ingetogen qua geur, zeer fijn gedoseerde mousse, elegante aanzet, rustige smaak waarin geuraroma’s terugkomen, knap geïntegreerde bittertjes, fijne zuren, slank. Hier is de wijn eleganter van smaak, beter in balans, minder intens, meer ingetogen. Mooi gelijkmatig ontwikkeld.

Lees ook: Voetbalregels verenigingswissel

tags: #gramona #amuse #wedstrijd #zwitserland #informatie