De stichting "Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje" organiseert in samenwerking met diverse onderwijsinstellingen en Omroep Brabant de jaarlijkse wedstrijd "Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje". Hieronder volgt een uiteenzetting van het wedstrijdreglement en de richtlijnen, met specifieke aandacht voor de editie van 2025.
Algemeen
De wedstrijd kent verschillende categorieën, waardoor zowel professionals als amateurs een kans krijgen om hun kunnen te tonen. De deelnemende partijen zijn Scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Curio en NBOV (Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging) en Omroep Brabant.
Categorieën
De wedstrijd is onderverdeeld in de volgende categorieën:
- A. “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje”: Deze categorie is bestemd voor professionele bakkers en slagers in Nederland die het traditionele recept beheersen. Belangrijk is de nieuwe regel dat het gehakt ter plekke gekruid en gerold moet worden; kant-en-klare en voorgekruide gehaktrollen zijn niet toegestaan.
- B. “Het Lekkerste Brabantse Thuis worstenbroodje”: Hier kunnen particuliere thuisbakkers in Nederland hun versie van het traditionele worstenbroodje inzenden. Ook hier geldt de verplichting om het gehakt ter plekke te kruiden en te rollen.
- C. “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje VMBO leerlingen”: Deze categorie is speciaal voor leerlingen van VMBO-vakscholen in Nederland. Ook zij dienen het traditionele recept te volgen en het gehakt zelf te kruiden en te rollen.
- D. “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje MBO Studenten”: Studenten van MBO-vakscholen in Nederland kunnen in deze categorie hun worstenbroodjes presenteren. Het kruiden en rollen van het gehakt ter plekke is ook hier verplicht.
- E. “Het Lekkerste Vegan Brabantse worstenbroodje”: Een nieuwe categorie open voor iedereen in Nederland (professionele bakkers, koks en slagers, thuisbakkers en leerlingen/studenten). Het vegan worstenbroodje moet zoveel mogelijk lijken op het klassieke Brabantse worstenbroodje qua smaak, textuur en uiterlijk. Bij de inzending moet een ingrediëntenlijst worden afgegeven.
- F. “Het Meest Innovatieve Brabantse worstenbroodje”: Deze nieuwe categorie is eveneens voor iedereen in Nederland. Er zijn geen strakke richtlijnen; afmetingen, smaak en textuur zijn vrij in te vullen, maar het product moet visueel herkenbaar zijn als een "Brabants Worstenbroodje".
Aantal in te zenden producten
Tijdens de voorronde dienen deelnemers in de categorieën B, C, D, E & F tien worstenbroodjes per categorie in te leveren.
Inzending voorronde & finale
De inschrijving voor categorie A loopt van 28 oktober 2024 tot 24 november 2024. Voor de categorieën B, C, D, E en F is de inschrijving open van 28 oktober 2024 tot 17 februari 2025.
Lees ook: Waterpolo op de Brabantse Wal: Historische hoogtepunten
Voorronde
- A (Ambachtelijke bakkers en slagers): Inschrijving is open van 28 oktober tot en met 24 november 2025. Na inschrijving en betaling bezoekt een Mystery Shopper de winkel tussen 24 november 2024 en 27 februari 2025. Een professionele jury en consumentenjury beoordelen de inzendingen, waarna tien finalisten overblijven. Deze finalisten worden tussen 27 februari en 30 maart 2025 nogmaals bezocht door de Mystery Shopper. De worstenbroodjes van de Mystery Shopper tellen voor 50% mee in de totaalscore van de finale.
- B (Thuisbakkers): Vijf finalisten. Finale op 31 maart 2025 van 08.00 uur - 12.00 uur.
- C (VMBO-leerlingen): Vijf finalisten (maximaal 3 per onderwijsinstelling). Finale op 31 maart 2025 van 08.00 uur - 12.00 uur.
- D (MBO-studenten): Vijf finalisten (maximaal 3 per onderwijsinstelling). Finale op 31 maart 2025 van 08.00 uur - 12.00 uur.
- E (Vegan): Vijf finalisten. Finale op 31 maart 2025 van 08.00 uur - 12.00 uur.
- F (Innovatief): Vijf finalisten. Finale op 31 maart 2025 van 08.00 uur - 12.00 uur.
Bekendmaking finalisten
Na het bezoek van de Mystery Shopper en de voorronde worden de finalisten telefonisch geïnformeerd. Enkele finalisten kunnen bezocht worden door een TV-team van Omroep Brabant en de stichting.
Kijkavond finalisten
Op woensdag 19 maart 2025 wordt er van 18.30 uur tot 20.00 uur een kijkavond georganiseerd bij De Rooi Pannen in Eindhoven voor de finalisten van alle categorieën. Hier kunnen zij hun werkplek en de beschikbare apparatuur bekijken.
De Jurering
De jurering staat onder toezicht van ESSENSOR Sensory & Consumer Research. De juryleden zijn getraind op basis van de smaak- en testadviezen van Essensor Sensory Research en volgen strakke richtlijnen bij het beoordelen van de producten. De producten worden beoordeeld door een vakjury (een slager, bakker en een kok) en een consumentenjury. Alle worstenbroodjes worden anoniem beoordeeld, en de beslissing van de jury is bindend.
Mystery Shopper
Deelnemers in categorie A worden tussen 1 november 2024 en 27 februari 2025 bezocht door de Mystery Shopper. De worstenbroodjes die de Mystery Shopper ophaalt, tellen voor 100% mee in de beoordeling van de voorronde. Na de bekendmaking van de 10 finalisten, bezoekt de Mystery Shopper de finalist nogmaals, waarbij deze worstenbroodjes voor 50% meetellen in de totaalscore van de finale.
Overige categorieën
In categorie B (Thuisbakker) mag de deelnemer niet professioneel werkzaam zijn als bakker, slager of kok. In de categorieën C en D worden de finaleplaatsen bezet door de deelnemende scholen.
Lees ook: Europa League Play-offs: Utrecht - Zenit
Uitsluiting van deelname
Na driemaal achtereen de eerste prijs behaald te hebben, wordt men uitgesloten van deelname voor de eerstvolgende wedstrijd. Van deze winnaar wordt verwacht dat hij of zij plaatsneemt in de jury in het jaar van uitsluiting. Deze bepaling geldt voor alle categorieën.
Prijzen
De volgende prijzen worden toegekend:
- A. “Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje”: Een wisselbeker voor de eerste prijs, drie plaquettes voor de nummers één, twee en drie.
- B. “Het Lekkerste Brabantse Thuisbakker worstenbroodje”: Bekers voor de nummers één, twee en drie.
- C. “Het Lekkerste Brabantse Leerlingen worstenbroodje VMBO”: Bekers voor de nummers één, twee en drie.
- D. “Het Lekkerste Brabantse Studenten worstenbroodje MBO”: Bekers voor de nummers één, twee en drie.
- E. “Het Lekkerste Vegan Brabantse Worstenbroodje”: Beker voor de winnaar.
- F. “Het meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje”: Beker voor de winnaar.
Inschrijfgeld
De inschrijfgelden zijn als volgt:
- A. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje: €95,-
- B. Het Lekkerste Brabantse Thuisbakker worstenbroodje: €15,-
- C. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje VMBO Leerling: €15,-
- D. Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje MBO Studenten: €15,-
- E. Het Lekkerste Vegan Brabantse Worstenbroodje: €15,- (gratis indien men al deelneemt aan A, B, C of D)
- F. Na betaling is de inschrijving definitief en ontvangt u een bevestiging.
Bepalingen
- De bakker/slager uit categorie A moet een winkel of productiebedrijf in Nederland hebben, of werkzaam zijn in een dergelijk bedrijf. Maximaal één afgevaardigde per bedrijf.
- De thuisbakker uit categorie B moet woonachtig zijn in Nederland en mag niet werkzaam zijn als bakker, slager of kok.
- De leerlingen en studenten uit de categorieën C en D moeten woonachtig zijn in Nederland en ingeschreven staan op een bakkers-, slagers- of horeca-vakschool in Nederland. De leerlingen ontvangen vooraf een opgave van de te gebruiken ingrediënten, die door de organisatie ter beschikking worden gesteld. Het meebrengen van eigen ingrediënten is niet toegestaan. De finaleplaatsen worden bezet door de deelnemende scholen.
- Deelnemers in categorie E en F moeten hun vegan of innovatieve worstenbroodjes inleveren met een ingrediëntenopgave, die mede door de jury wordt gebruikt bij de beoordeling.
- De worstenbroodjes moeten in een blanco doos, zonder opschrift, ingeleverd worden.
- De vak-kleding mag niet voorzien zijn van een bedrijfslogo (of dit moet zijn afgeplakt).
- De finaleplaats is persoonsgebonden.
- Indien een finalist niet deelneemt aan de wedstrijd bij De Rooi Pannen, kan de organisatie besluiten de plaats over te dragen aan de volgende hoogst scorende.
- Bij uitzonderlijke situaties beslist de organisatie.
Beoordelingscriteria (categorie A, B, C, D)
- Uiterlijk aanzien bovenzijde: kleur, gelijkmatigheid, juiste grootte (10-15 cm), zijkanten niet te dun.
- Uiterlijk aanzien onderzijde: kleur, uitgebakken vet, vuilresten, gesloten, juiste sluiting.
- De gehaktvulling: kleur, grofheid, geen onregelmatigheden (zeentjes), kruidenopeenhoping.
- Het brood: te klef, te droog, niet mals, soort brooddeeg, de consistentie/beet.
- Algehele smaak: vetsmaak, te zout, te sterk gekruid, onvoldoende vleesaroma, te vlakke smaak.
Quitclaim
Door aanmelding voor de wedstrijd geeft men automatisch toestemming voor uitzending of gebruik van beeldmateriaal door Omroep Brabant en de organisatie van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Omroep Brabant behoudt het recht om de beelden in tijd en territorium onbeperkt uit te zenden en/of op andere wijze te gebruiken. Persoonsgegevens worden zorgvuldig behandeld en niet aan derden verstrekt.
Gebruik vormgeving/artwork/logo
Deelnemers mogen, mits goedgekeurd, eigen promotiemateriaal verspreiden. Finalisten moeten tot één week na de prijsuitreiking beschikbaar zijn voor verslaggeving via Omroep Brabant Radio, TV, social media en internet.
Lees ook: Voetbalregels verenigingswissel
Uitzenddata
Omroep Brabant maakt opnamen van de finale en prijsuitreiking. De exacte uitzenddagen en -tijden volgen later.
Aan dit wedstrijdreglement kunnen de deelnemers geen rechten ontlenen. De organisatie behoudt zich het recht voor om het reglement tussentijds aan te passen.
Historie en Achtergrond
Omroep Brabant organiseert de zoektocht naar Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje al vele jaren. De wedstrijd is een samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen, de NBOV en Omroep Brabant. Deelnemers zijn bakkers, slagers, leerlingen en thuisbakkers.
In eerdere edities speelde de Mystery Shopper een belangrijke rol, vooral bij de beoordeling van de professionele bakkers en slagers. De worstenbroodjes die de Mystery Shopper in de winkel kocht, telden mee voor de beoordeling, waardoor de dagelijkse kwaliteit van het product van belang was.
De voorrondes voor thuisbakkers en leerlingen vonden in het verleden plaats op verschillende locaties, zoals het Markland College in Oudenbosch en De Rooi Pannen in Eindhoven. De finale werd vaak gehouden bij het Summa College in Eindhoven.
De bekendmaking van de winnaar vond in het verleden plaats tijdens de live tv-uitzending Brabant van de ‘Kullekestocht’ in Molenschot. Omroep Brabant deed uitgebreid verslag van de wedstrijd met reportages op TV.
tags: #brabantse #worstenbroodjes #wedstrijd #reglement