Bekende competitieve eters in Amerika: Een smakelijke maar risicovolle trend

Vanuit de Verenigde Staten is wedstrijdeten overgewaaid naar Nederland. Het is een fenomeen waarbij deelnemers proberen zoveel mogelijk van een bepaald voedingsmiddel, zoals frikandellen, hotdogs of andere vette snacks, in een bepaalde tijd te consumeren. Dit alles onder luid applaus en gejuich van het publiek. De vraag is: waarom zou je dit doen?

De opkomst van wedstrijdeten

Wedstrijdeten kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar het de laatste jaren enorm in populariteit is gestegen. Bij Nathan’s in New York kun je al jaren meedoen aan het zoveel mogelijk eten van hotdogs. Er zijn ook wedstrijden met ijs, hamburgers, pompoentaart en braadworst. Talloze tv-kanalen zenden de evenementen uit, er is een gespecialiseerd tijdschrift voor de eters en je kunt T-shirts kopen van de toezichthouder, de International Federation of Competitive Eating.

In Nederland is het wedstrijdeten ook in opkomst. In 2018 kon je al deelnemen aan wedstrijden met cheesecake, pannenkoeken, kippenvleugels, bitterballen en frikandellen. De site wedstrijdeten.nl is gemaakt door de ondernemer Christian van Ekeris. Hij merkt dat niet alleen het aantal bezoekers van de site toeneemt, maar ook het aantal mensen dat aan een wedstrijd wil meedoen. Ook consumptiesocioloog Hans Dagevos, verbonden aan Wageningen Economic Research, acht een verdere groei van het fenomeen mogelijk. Er zijn immers vanuit Amerika verschillende eettrends naar Europa overgewaaid, zoals het fastfood en de all-you-can-eat-formule.

Drijfveren achter wedstrijdeten

Deelnemers aan eetwedstrijden werken in korte tijd een ongelooflijke hoeveelheid voedsel naar binnen. Het is niet de hoogste vorm van culinair genot en je krijgt in korte tijd enorm veel calorieën binnen. Voor sommigen telt het financiële motief, maar meer dan 150 euro valt er in Nederland niet mee te verdienen. Vaker is er sprake van een ludieke prijs.

Volgens Van Ekeris zijn andere motieven belangrijker. Zo is er een groep die het leuk vindt om te provoceren. De eetwedstrijden roepen immers regelmatig kritiek, zo niet afschuw op. Ook Dagevos ziet dit als een belangrijk motief: ‘Het is het onbegrensde dat mensen aantrekkelijk vinden. Het onmatige, het ‘wij kunnen en willen ons dit permitteren’. Het gaat ook altijd om fastfood-eten, zoals hotdogs en kippenvleugels. Je zult nooit een eetwedstrijd met appels zien. Het is jezelf centraal stellen en niet het eten.’

Lees ook: Top Colombiaanse voetballersnamen

De antropologe Emma Jayne Abbots van de University of Wales is een van de weinige wetenschappers die onderzoek doet naar wedstrijdeten. Zij zocht contact met wedstrijdeters in verschillende Engelssprekende landen en komt tot een vergelijkbare conclusie. De voedselverslinders vinden het prachtig om zich af te zetten tegen het negatieve beeld dat van hun sport bestaat. Maar er is meer. Abbots zag ook dat ze er status aan ontlenen. Ze zijn misschien wel voor het eerst van hun leven ergens goed in.

Risico's van wedstrijdeten

De frikadellenliefhebbers in Werkendam doen het zichtbaar voor de lol, maar ongevaarlijk is het niet. Zo stikt er bij eetwedstrijden ieder jaar in Amerika wel een amateur in een hotdog, pannenkoek of donut. Dat zal een professionele eter niet snel gebeuren, maar die loopt weer andere risico’s.

Een team van artsen, aangevoerd door Marc Levine van de universiteit Pennsylvania School of Medicine, publiceerde in het American Journal of Roentgenology de resultaten van een opmerkelijk experiment. De artsen zagen een professionele wedstrijdeter in tien minuten zesendertig hotdogs eten. Ze volgden met röntgenapparatuur wat er gebeurde en zagen zijn maag enorm uitzetten. Het leek na afloop wel of de man zwanger was. Ze waarschuwen dat de wedstrijdeters te maken kunnen krijgen met gastroparese (vertraagde maaglediging), onbedwingbare misselijkheid, een maagperforatie en morbide obesitas.

Overgeven is nog het minst erge dat deelnemers kan overkomen. In het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Roentgenology waarschuwde een gastro-enteroloog in 2007, na het onderzoeken van een anonieme eetkampioen, al voor de gevaren van het ‘zelfdestructieve’ competitief eten: obesitas, een ontregelde vertering en een uitgerekte maag. Eters krijgen bovendien grote hoeveelheden zout binnen, wat schadelijk is voor de nieren. Daarom drinken zij veel water, wat de kans op watervergiftiging weer verhoogt en kan leiden tot hart-en-vaatproblemen.

Bekende namen in de competitieve eetwereld

Joey "Jaws" Chestnut

Joey "Jaws" Chestnut is een van de meest bekende namen in de competitieve eetwereld. Hij heeft talloze records op zijn naam staan, waaronder het wereldrecord hotdogs eten. Op 4 juli 2013 verbeterde hij dit record door in 10 minuten 69 hotdogs te verorberen. Bij de honderdste jaarlijkse Nathan’s Famous Hot Dog Eating Contest in Coney Island, New York, verorberde hij zeventig hotdogs in tien minuten, waarmee hij een nieuw record vestigde en zijn rivaal Matt ‘The Megatoad’ Stonie versloeg. Chestnut, de nummer twee van de wereld in het competitief eten, won hiermee tienduizend dollar.

Lees ook: Overzicht Noorse topvoetballers

Matt "The Megatoad" Stonie

Matt "The Megatoad" Stonie is een andere bekende naam in de competitieve eetwereld. Hij staat bekend om zijn snelheid en efficiëntie bij het consumeren van grote hoeveelheden voedsel. Stonie is een YouTube-ster met bijna twee miljoen volgers. Hij zegt een uitgekiende hoeveelheid vitamines te slikken om zijn spijsvertering in de dagen na een wedstrijd te ondersteunen. Want 6,8 kilo aan taart, 103 taco’s of 4,5 kilo spaghetti bolognese zijn een aanslag op zijn lichaam. Stonie behaalde bij het jubileum van Nathan’s vreetwedstrijd op Coney Island met 53 hotdogs de tweede plek.

Rik Nauwelaerts

Ook in Nederland zijn er bekende competitieve eters. Rik Nauwelaerts won in Werkendam een kampioenschap frikadellen eten. Hij werkte vijfentwintig vleesstaven naar binnen en at na de wedstrijd voor de gezelligheid nog een extra frikadelletje weg. Gevraagd naar zijn motieven vertelt hij dat hij gewoon ergens de beste in wil zijn. Het geeft een lekker gevoel om te winnen. Rik neemt zijn sport serieus. Hij bereidt zich thuis fysiek en mentaal voor en gebruikt de ochtend voor een wedstrijd alleen een lichte maaltijd. Hij traint regelmatig en filmt zichzelf daarbij. Zo kan hij zien wanneer het tempo omlaag gaat en hij kleinere happen begint te nemen. Maar zijn belangrijkste troef ligt wellicht in zijn jeugd. Zijn ouders hadden een frituur, een snackbar, en brachten hem groot met snacks. Het is hem nooit gaan tegenstaan.

De populariteit van eetwedstrijden

Eetwedstrijden zijn niet meer alleen voor de veelvraten. Yuppen en ondernemers komen op de eetwedstrijden in de hippe New Yorkse restaurants af. Nathan’s maakte van een volkstraditie op dorpskermissen een modern fenomeen. Van de zeventien restaurantketens die momenteel eetwedstrijden aanbieden in New York, doet een derde dat sinds vorig jaar. De helft begon hier de afgelopen vijf jaar mee. Meredith Koko van de chique biergarten Clinton Hall op Manhattan spreekt daarom over „het tijdperk van ‘viral food’”. Koko: „Wat we eten, delen we op online.” In dit geval een driedubbele burger, een gigantisch bord friet en een liter bier, die de deelnemer binnen 25 minuten moet verorberen. Het levert de winnaar een gratis maaltijd op en een gigantische pitcher bier. Koko: „Uitgaan met vrienden wordt zo niet alleen een spelletje, maar je deelt ook iets unieks met de wereld op social media”.

Major League Eating-oprichter Shea maakt zich niet al te druk om de schadelijke gevolgen van professioneel eten. Al stond er ook dit jaar weer ambulancepersoneel bij het podium van Nathan’s paraat. „Wat we hier vandaag hebben gezien is de overwinning van de menselijke geest op het lichaam”, roept Shea tegen het publiek als de groene confetti is neergedaald. Hij gooit de arm van Chestnut omhoog: „Joey Chestnut is Amerika!”

Eetfestivals en evenementen in Amerika

Naast de competitieve eetwedstrijden zijn er in Amerika ook talloze eetfestivals en evenementen waar je kunt genieten van een grote verscheidenheid aan gerechten. Hier zijn enkele voorbeelden:

Lees ook: Bekende namen in de Nederlandse hockeygeschiedenis

Wednesday Jam Out in New Orleans

Wednesday Jam Out's kunnen de ideale gelegenheid zijn om dit rijke culturele geluid te ervaren onder het genot van een verfrissend ijshoorntje. Ik raad je aan een deken of klapstoel mee te nemen en de perfecte plek te vinden in dit prachtige met bomen omzoomde park. Dit evenement wordt gesponsord door de Young Leadership Council of New Orleans en is gratis. Bovendien zijn dit soort shows de perfecte gelegenheid om te proeven van het muzikale erfgoed dat New Orleans te bieden heeft.

New Orleans Wine & Food Experience

Tijdens het evenement kunt u stemmen voor de beste chef-kok of de beste barman in 5 verschillende categorieën: Beste traditionele, vegetarische en creatieve gerechten. Het bijwonen van dit evenement bespaart u veel tijd bij het uit eten gaan.

Bayou Boogaloo

De Bayou Boogaloo is een muziek-, kunst- en eetfestival dat sinds 2010 in de laatste weken van mei wordt gehouden. De locatie van St John's Bayou maakt dit festival zo bijzonder. Mensen komen massaal naar het festival om vanaf het water te genieten van de muziek en het dansen. Het festival heeft verschillende podia waar u kunt genieten van rock-, pop- en countrybands uit de lokale scene. Het festival biedt ook leuke activiteiten en toernooien zoals raderbootraces en fietstochten. Bayou Boogaloo heeft als filosofie het evenement te organiseren met zo min mogelijk impact op het milieu. Het ligt namelijk heel dicht bij het centrum van het French Quarter, een van de belangrijkste toeristische attracties van New Orleans.

Cinco de Mayo vieringen

Cinco de Mayo vieringen zijn erg belangrijk voor Latino gemeenschappen in de hele Verenigde Staten en New Orleans is geen uitzondering. En wat is een betere manier om Cinco de Mayo te vieren dan met Mexicaans eten? U kunt de volledige lijst van plaatsen om buiten te eten bekijken door hier te klikken. Als u buiten de stad bent, kunt u een bezoek brengen aan Laketown, waar de Hispanic Celebration plaatsvindt. Het is een gratis evenement met live Mexicaanse bands, dansers en kunstnijverheid. Als u liever iets voor volwassenen heeft, raad ik u de Velvet Cactus Fiesta aan, georganiseerd door het Velvet Cactus Mexican Restaurant. Tot slot kunt u langsgaan bij het Fiesta de la Cuadra in Los Jefes Grill, een klassiek Mexicaans steakhouse. Als je er zin in hebt, bewaar dan ruimte in je maag, want je kunt meedoen aan hun klassieke taco-eetwedstrijd.

New Orleans Greek Culture Festival

In hetzelfde weekend als Memorial Day vindt het New Orleans Greek Culture Festival plaats. U kunt ook kijken naar traditionele Helleense dansers in kleurrijke kostuums die dansen op traditionele Griekse muziek. De plaats heeft ook een mooie groene ruimte bij de rivier, dus u kunt een deken meenemen om even uit te rusten van het dansen of om te picknicken. Het festival is ook een unieke gelegenheid om de kathedraal te bewonderen, die toebehoort aan de oudste Grieks-orthodoxe congregatie van de Verenigde Staten.

New Orleans Jazz & Heritage Festival

Hoewel het festival eind april van start gaat, beslaat het altijd de eerste dagen van mei vanwege het grote aantal en de verscheidenheid van de aangeboden artiesten. Maar dit veranderde snel en het werd een veel groter festival met internationale bekendheid. Niet langer wordt alleen het culturele erfgoed van de jazz gevierd, maar ook bands en artiesten uit alle muziekgenres. Het festival heeft meer dan 15 podia, activiteiten en spelletjes voor alle leeftijden en een grote verscheidenheid aan eten en drinken.

tags: #bekende #competitieve #eters #Amerika