Troy Bergen op Zoom Zaalvoetbal: Informatie en Achtergronden

Dit artikel belicht diverse aspecten van het voetbal in de regio Bergen op Zoom, met een focus op zaalvoetbal en de spelers die hierin actief zijn. We duiken in de carrières van lokale talenten, de uitdagingen van voetbalverenigingen en de bredere context van de sport in de regio.

De Ambities van Noël van Kaam: Een Terugkeer naar VVC '68

Noël van Kaam, een bekende naam in de lokale voetbalwereld, heeft serieus overwogen om zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Zijn werk als zzp'er in de pedagogische sector bij de Stichting Open Door in Roosendaal vroeg veel van zijn tijd. Echter, de gedachte aan een mogelijk kampioenschap met VVC '68 deed hem van gedachten veranderen. "Ik heb even gedacht te stoppen met trainen en voetballen, maar toen besefte ik 'kampioen worden dat kan bij VVC '68'," aldus Van Kaam.

De trainers Marco Ernest en Pieter de Graaf zijn geen onbekenden voor hem. Hij kent hen al lang en ziet een sterke selectie met sociale jongens die allemaal voor het kampioenschap willen gaan. Van Kaam begon zijn voetbalcarrière bij de jeugd van Halsteren, waarna hij een uitstap maakte naar RBC. In de B-jeugd keerde hij echter terug naar Halsteren. Na periodes in het eerste en tweede van Halsteren, speelde hij zeven jaar bij VVC '68. Na een jaar Halsteren-zaterdag en Tholense Boys, keert hij nu terug naar 'zijn oude liefde' VVC.

Naast zijn veldvoetbalactiviteiten, speelt Van Kaam af en toe mee bij 't Cromwiel als zaalvoetballer. Hij kijkt met plezier terug op zijn tijd in de topklasse bij Troy. "Ik moet het hebben van mijn techniek en inzicht," zegt Van Kaam. "Ik heb ook wel scorend vermogen, maar kan net zo hard genieten van een mooie steekpass." Hij erkent dat zijn mentaliteit soms beter kan en dat hij verdedigend koppen nog kan verbeteren. Hoewel hij zichzelf niet supersnel noemt, is hij ook niet traag. Van Kaam ambieert een basisplaats en zijn favoriete posities zijn 'de tien' en rechts aan de buitenkant met zijn linkerbeen. Hij kijkt vol verwachting uit naar de start van de competitie in september en hoopt een belangrijke rol te spelen in het behalen van het kampioenschap met VVC.

Troy Salomons: Van VV Zwaluwen naar VFC

Troy Salomons begon zijn carrière bij VV Zwaluwen, waar hij na drie jaar selectievoetbal de overstap maakte naar de zaterdagtak van VFC. Momenteel speelt de middenvelder een belangrijke rol in de derde klasse en staat hij met VFC op de eerste plaats, na zeven gewonnen competitiewedstrijden. Hij begon op vijfjarige leeftijd bij VV Zwaluwen en bleef daar actief tot aan de senioren. “Bij Zwaluwen heb ik van de F’jes tot en met de senioren gespeeld. Onder Adrie Poldervaart mocht ik toentertijd op mijn 17de voor het eerst meedoen met het eerste."

Lees ook: Alles over de strijd voor een extra hockeyveld bij MH&LC Tempo.

Zijn vertrek bij Zwaluwen werd mede ingegeven door het feit dat veel van zijn teamgenoten al naar andere teams in de regio waren vertrokken. Hij koestert mooie herinneringen aan zijn tijd bij Zwaluwen, met als hoogtepunt het kampioenschap met het tweede team in de reserve eerste klasse. Salomons is ambitieus en wil zo lang mogelijk met zijn huidige team samenspelen. Zolang hij van waarde kan zijn voor de ploeg, blijft hij met plezier voetballen. Hij wil zo veel en zo vaak mogelijk binnen de lijnen staan in de ‘Kwekkerdome’. Het spelen voor het publiek van VFC is iets wat hij nog lang wil blijven doen. Op de vraag wie zijn voorbeeldvoetballer is, antwoordt hij met de naam van een Spartaan: "De man met de gouden linker. De man van de mooie interviews." Het team uit Vlaardingen is op koers om de doelstellingen te behalen. "Het huidige seizoen verloopt als team goed. We hebben tot nu toe alles gewonnen, dus we mogen niet klagen. Persoonlijk kan het wel beter, ik raakte voor de eerste competitiewedstrijd geblesseerd."

De Uitdagingen in de Horeca: Een Parallel met de Sportwereld?

Hoewel dit artikel primair over voetbal gaat, is het interessant om een parallel te trekken met de uitdagingen die andere sectoren, zoals de horeca, ervaren. Net als voetbalverenigingen, worstelen horecaondernemers met personeelstekorten en de noodzaak om aantrekkelijk te blijven voor potentiële medewerkers.

Horecaondernemers halen alles uit de kast om te voorkomen dat ze de tent moeten sluiten wegens gebrek aan personeel. In plaats van met elkaar te vechten om schaarse medewerkers, heeft een aantal hoteleigenaren in Amsterdam de handen ineengeslagen om een oplossing te vinden voor hun personeelsproblemen. Samen zijn ze op zoek naar een leegstaande verzorgingsflat of ander pand waar ze medewerkers kunnen huisvesten. Eigenaar Hans Vugts van Hotel Casa kocht 2,5 jaar geleden al een huis om stagiaires en nieuwe medewerkers onder te brengen. Die acht kamers zijn een druppel op een gloeiende plaat.

In de horeca zijn maar liefst 37.000 vacatures, waarvan bijna tweederde meer dan drie maanden open staat. Vooral aan koks is een nijpend tekort. Horecaondernemers kijken angstvallig uit naar de eerste lentezonnestralen. Zodra de strandtenten en terrassen openen, zullen koks en serveersters nog lastiger te vinden zijn. Nu al zijn er restaurants die noodgedwongen verdiepingen gesloten houden of de lunch schrappen omdat ze hun rooster niet rond krijgen, zegt voorzitter Robèr Willemsen van KHN. ,,Het is een gevecht. Oorzaak is niet alleen de forse groei van het aantal banen doordat het goed gaat in de horeca. De branche kampt ook met een negatief imago als werkgever. Het verloop onder personeel is groot. Zelfs topkoks hebben daardoor moeite hun vacatures te vervullen. Sterrenchef Ron Blaauw zocht afgelopen najaar personeel met de tekst ‘huisje, baantje, brommertje’. Zijn aanbod voor een baan inclusief woonruimte en scooterlease leverde 280 sollicitaties op. Zestien nam hij voor zijn Gastrobar in dienst. ,,We moeten af van het imago dat je in de horeca heel hard moet werken en weinig verdient’’, verklaart hij die actie.

Ook in Brabant zitten veel horecaondernemers met de handen in het haar. Bij Dick van Ostaden van restaurant Boshuys Hermitage in Oisterwijk was de nood vorig jaar zo hoog dat hij bordjes met ‘gereserveerd’ op tafels moest zetten omdat de keuken het niet meer aan kon. ,,Plaatste ik een dure advertentie, kreeg ik alleen reacties van 61-jarigen met sollicitatieplicht of mensen die van negen tot vijf willen werken. Via een kennis haalde hij koks uit Spanje. In zijn keuken staan nu vier Spanjaarden achter het fornuis. Zijn telefoon staat tegenwoordig roodgloeiend; collega’s uit het hele land bellen met de vraag of hij ook hen een Spaanse kok kan bezorgen. De Eindhovense horecaondernemer Albert Pronk laat zijn medewerkers zélf hun salarisschaal kiezen. Opvallend: de meesten kiezen niet de hoogste, maar de middelste. ,,Veel mensen zijn bescheiden. Ze willen niet te hoge verwachtingen scheppen. Het Groningse Steakhouse André Dokter gooide het over een andere boeg. Toen twee jaar geleden voor een nieuwe vestiging medewerkers met ruime horecaervaring werden gezocht, solliciteerden meer dan honderd mensen. Afgelopen jaar leverde een vacature nog maar een enkele reactie op. ,,Toen hebben we het omgedraaid. We vragen nu expliciet jongeren zónder ervaring en leiden die zelf op’’, zegt bedrijfsleider Peter Havinga. ,,In zes dagen doorlopen ze alle onderdelen: van hoe een koe in elkaar zit tot hoe je een goede cappuccino maakt. Zo is er ook een groeiend aantal lunchrooms dat bewust verstandelijk beperkten, asielzoekers of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoekt in de bediening, signaleert brancheorganisatie KHN.

Lees ook: Ontwikkeling voetbal Bergen op Zoom

Veel horecaondernemers klagen over de mentaliteit van jongeren, die niet meer te porren zijn voor lange, zware werkdagen in de horeca. De Eindhovense horecaondernemer Albert Pronk heeft de ambitie opgegeven om louter horecatijgers te vinden. ,,Veel studenten zoeken gewoon een bijbaantje. Zij hebben andere passies dan de horeca. Dat is nou eenmaal zo.’’ Om die studenten toch te binden en behouden, biedt hij ze cursussen aan die juist niks met de horeca te maken hebben. Variërend van Spaans tot gitaarles. ,,Dat waarderen ze ontzettend. Jongeren willen flexibiliteit. Daarom kunnen ze bij ons zelf bepalen wanneer ze werken. Om het werk leuker te maken, heeft Pronk de schoonmaak van zijn zaken Usine en De Vooruitgang uitbesteed. Nachtdiensten leveren het personeel een bonus op. Met succes. ,,Vorig jaar moesten we regelmatig hele verdiepingen dicht houden wegens personeelstekort.

Moeten horecaondernemers niet gewoon meer gaan betalen om personeel te vinden? Sinds deze maand heeft de branche eindelijk weer een cao, nadat ondernemers en vakbonden het vier jaar lang niet eens konden worden over arbeidsvoorwaarden. Een lachertje, vindt bedrijfsleider Peter Havinga van het Groningse Steakhouse André Dokter, dat medewerkers meer betaalt. ,,In de horeca verdien je minder dan bij een callcenter, terwijl je vaak tot ’s avonds laat en in weekenden werkt. Horecapersoneel wordt in Nederland ondergewaardeerd. De enorme vraag naar personeel heeft tot gevolg dat steeds meer koks als zzp’er gaan werken. Als zelfstandige kunnen ze hogere uurtarieven vragen en hebben ze meer zeggenschap over hun rooster. Bemiddelingsbureaus voor freelance koks schieten als paddenstoelen uit de grond. Horecaondernemers zien die ontwikkeling met lede ogen aan. ,,Ze vragen soms bizarre tarieven en hebben veel noten op hun zang. Maar als je echt omhoog zit, moet je er soms wel in meegaan’’, zegt Hans Vugts van Hotel Casa. Zelf overweegt hij nu om zijn medewerkers meer te gaan betalen op zaterdagavonden en feestdagen. ,,Maar daar zit een grens aan. Naast een goede beloning moeten horecaondernemers hun personeel ook opleidingen en flexibele werktijden bieden, stelt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland. ,,We hebben het met z'n allen laten gebeuren dat de horeca een imago negatief heeft gekregen. Nu moeten we ervoor zorgen dat de branche weer aantrekkelijk wordt om in te werken.

Net als in de sportwereld, is het in de horeca essentieel om een positieve werkomgeving te creëren en te investeren in de ontwikkeling van personeel. Flexibiliteit, opleidingsmogelijkheden en een eerlijke beloning zijn cruciaal om talent aan te trekken en te behouden.

De Jeugd heeft de Toekomst: SC Welberg

Ook bij SC Welberg wordt er hard gewerkt aan de toekomst. Enkele jeugdspelers, zoals Mahmoud Safwat (17) en Troy Mol (16), kloppen nadrukkelijk op de deur van het eerste elftal. “Het niveau is toch wel helemaal anders dan bij de jeugd. Fysiek en ook tactisch gaat het allemaal sneller en ook een stukje harder." Ook zijn jonge ploeggenoot Safwat vindt het spelen bij de senioren een mooie uitdaging. “De speelstijl is anders en bovendien gaat het er qua motivatie toch ook anders aan toe dan bij de jeugd."

Waar Mol in het verleden nog actief was in de jeugd van buurman Steenbergen, daar was Safwat alleen speler bij Welberg. Beiden zijn wel tevreden met hun prestaties tot nu toe, al kijken ze ondanks hun jeugdige leeftijd zeker ook kritisch naar hun spel. “Ik ben wel tevreden. Ik ben al een paar keer mogen starten in de basis en dat is sowieso al iets wat ik vooraf niet had kunnen en durven denken. Wanneer je niet goed genoeg zou zijn, dan zou de trainer me niet opstellen lijkt me dus dat geeft vertrouwen”, kijk Mol terug. Safwat, die als vleugelaanvaller of middenvelder geregeld in de basis heeft gestaan, weet waaraan hij nog hard moet werken. “Ik ben in bepaalde wedstrijden al bepalend geweest, maar dat wil ik nog vaker zijn en worden. Wel heb ik nog moeite om soms de juiste motivatie of inzet te tonen."

Lees ook: Hockey in Bergen, Noord-Holland

Waar ze het allebei wel over eens zijn is, dat ze met hun ploeg nog veel te wisselvallig presteren in de kelder van het zondagvoetbal. “Het doel vooraf was een plek in de topvijf. Daar stonden we ook, maar een reeks mindere uitslagen maakt dat we nu in de brede middenmoot staan. Een paar keer winnen of verliezen kan het verschil zijn tussen linker- of rechterrijtje. We werken met elkaar keihard om meer constant te worden qua prestaties. Voorlopig willen we ons allebei zo goed mogelijk ontwikkelen en zoveel mogelijk minuten maken in het eerste”, aldus het tweetal. En voor de toekomst ziet het er volgens Safwat zeker goed uit qua jeugdige aanvulling. “We hebben een goeie JO19, waarvan enkele ook al vaak met ons team hebben meegedaan. Ze zijn ook deels belangrijk geweest bij overwinningen van ons, dus ik zie een goede toekomst in Welberg. Ik denk en hoop dat we een stapje hogerop kunnen."

tags: #troy #bergen #op #zoom #zaalvoetbal #informatie