De Bocuse d'Or, vernoemd naar de legendarische Franse chef Paul Bocuse, is een prestigieuze internationale kookwedstrijd die vaak wordt omschreven als de "Olympische Spelen van de gastronomie". Deze culinaire competitie, die in 1987 werd opgericht, vindt om de twee jaar plaats in Lyon, Frankrijk, en brengt topchefs uit verschillende landen samen om hun culinaire vaardigheden te demonstreren. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd samenbrengt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.
Geschiedenis en Achtergrond
De Bocuse d'Or werd in 1987 in het leven geroepen door Paul Bocuse, een iconische figuur in de culinaire wereld. Bocuse wilde een wedstrijd creëren die de beste jonge chefs ter wereld samenbracht om hun vakmanschap en passie te tonen. De wedstrijd is uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde en begeerde culinaire onderscheidingen ter wereld.
Elke twee jaar gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen in de Europese en wereldfinale. Bocuse d’Or is internationaal een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan.
De Wedstrijd
De wereldfinale van de Bocuse d'Or vindt om de twee jaar plaats in Lyon, waar 24 landen van vijf continenten het tegen elkaar opnemen. Deelnemende chefs bereiden live en onder tijdsdruk complexe gerechten voor een internationale jury van gerenommeerde chefs. De wedstrijd duurt 5 uur en 35 minuten, waarin de kandidaten een plant-based gerecht en een vleesgerecht moeten maken. Tijdens de Nederlandse finale presenteren de kandidaten 6 gelijk opgemaakte borden aan de jury, als opmaat naar de 12 borden en een presentatie op schaal die tijdens de Europese finale in 2026 verplicht is.
Een belangrijk onderdeel van de wedstrijd is de presentatie van het vleesgerecht als showstuk op een schaal. Omwille van duurzaamheidsdoelstellingen krijgen de chefs de mogelijkheid om te werken met wedstrijdschalen die door vorige kandidaten zijn gebruikt. Uiteraard staat het de chefs vrij om toch voor een eigen ontwerp te gaan.
Lees ook: Europa League Play-offs: Utrecht - Zenit
De Nederlandse Deelname
De stichting Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden mogelijk te maken. Het doel van Bocuse d’Or Nederland is het bevorderen van een positief imago van de Nederlandse gastronomie, het profileren van het koksambacht, het enthousiast maken van jongeren voor het beroep van kok en het bevorderen van het gebruik van kwalitatief hoogwaardige, innovatieve en duurzame producten.
Bocuse d’Or Nederland organiseert de Nederlandse competitie en ondersteunt het Nederlandse team bij de deelname aan de Europese wedstrijd en voor de wereldfinale in Lyon. Voor de noodzakelijke financiële middelen werkt Bocuse d’Or Nederland samen met haar partners die de wedstrijd en het doel van de stichting een warm hart toedragen. De stichting Bocuse d’Or Nederland is onafhankelijk en maakt geen winst.
Selectie en Voorbereiding
De inschrijving voor de Bocuse d’Or is geopend en er kunnen maximaal vijf kandidaten deelnemen aan de Nederlandse finale in Rotterdam Ahoy tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De best presterende kandidaat in de Nederlandse finale plaatst zich als winnaar voor de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026.
De deelnemers aan de Nederlandse finale moeten tijdens de wedstrijd laten zien dat ze alle technieken beheersen, dat ze tegen spanning kunnen, dat ze creatief zijn in het ontwikkelen en bereiden van gerechten en gevoel hebben voor presentatie. Wedstrijddeelnemers krijgen volledige support van Bocuse d’Or Nederland, beginnend met een online meeting met de geselecteerde finalisten.
De Nederlandse vakjury bestaat uit toonaangevende sterrenchefs en SVH Meesterkoks die de prestaties beoordelen en de beste kandidaat aanwijzen. De wedstrijdopdracht wordt vastgesteld door het bestuur van Bocuse d’Or Nederland.
Lees ook: Voetbalregels verenigingswissel
Commis Challenge
De Bocuse d’Or Commis Challenge is een wedstrijd-element speciaal voor jonge culinaire talenten in opleiding. De Nederlandse Commis finale vindt plaats op maandag 19 mei 2025 in de keuken van Restaurant FG** in Rotterdam. Tijdens deze challenge krijgen de gepassioneerde jonge koks opdrachten gepresenteerd die beoordeeld zullen worden door een vakjury bestaande uit sterrenchefs en SVH Meesterkoks. De winnaar wordt de rechterhand van de Nederlandse chef van Team NL en krijgt de unieke kans om zich te bewijzen op het hoogste niveau van de internationale gastronomie.
Vanuit de internationale organisatie van Bocuse d’Or geldt er een leeftijdsgrens voor de commis die in 2027 aan de wereldfinale mee gaan doen. Commis mogen maximaal 22 jaar oud zijn.
Kandidaten Nederlandse Finale 2024
Op maandag 23 september 2024, tijdens de eerste beursdag van Gastvrij Rotterdam, vindt de Nederlandse finale van Bocuse d’Or plaats. Vier chefs hebben zich na een strikte selectieronde geplaatst voor de finale:
- Jos van der Noll, Le Nord (Bilthoven), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023
- Mark Captein, Orangerie de Pol (Doetinchem), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023
- Jet Loos, Flore** (Amsterdam), winnaar van de S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-2023 en deelnemer aan de wereldfinale van deze topwedstrijd in 2023
- Jordy van Straalen, Jofel aan de Plas (Vlaardingen), winnaar Het Glazen Kalf 2023
Met een primeur: het is voor het eerst dat een vrouwelijke chef het wedstrijdtoneel betreedt in de geschiedenis van Nederlandse finales van Bocuse d’Or.
Ambities en Toekomst
De individuele ambities spatten ervan af bij de deelnemers aan de Bocuse d'Or. Ook de gretigheid waarmee ze uitkijken naar het extra lange traject richting de Europese finale in 2026 is tekenend voor de drive van de chefs.
Lees ook: KNGU Broekjesregels Uitgelegd
François Geurds, president Bocuse d’Or Nederland: “Juist omdat we zo ver voor de wedstrijd zitten, is het van belang om die drive te hebben. Met het bestuur van Bocuse d’Or Nederland en de partners willen we alles uit de kast halen om ons te plaatsen voor de wereldfinale in 2027.”
De winnaar van de Nederlandse finale heeft 1,5 jaar de tijd om zich voor te bereiden op de Europese finale, waardoor er meer tijd is om alles te bedenken en voor te bereiden. Een bezoek aan de wereldfinale in Lyon in 2025 hoort daar ook bij.
Partners
Deelname aan de nationale en internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland: Bidfood, Gastvrij Rotterdam, Kia De Beer, TORK, Le Nouveau Chef, Hotel Okura Amsterdam, MASCOT, BRITA, Koppert Cress, SVH, VanDrie Group, VINVIN, BModesto, Sunset of Holland, Raspberry Craft, Imperial Heritage Caviar, Spijker en Co, François Geurds Group, ’t Havenmantsje, Devapo, Veltman Vis, ATL Seafood, Entree Magazine en De RestaurantKrant.
tags: #Paul #Bocuse #wedstrijd #informatie