Op zaterdag 26 mei organiseerden Jellema’s Slagerijen een BBQ Contest in Klazienaveen. Dit was niet zomaar een barbecue-evenement; het was een grootschalig, openbaar evenement waar BBQ-technieken en kwaliteit hand in hand gingen met vlees van diervriendelijker gehouden dieren.
Diervriendelijkheid als Uitgangspunt
Slager Gerrit Klement verwoordde het treffend: “Genieten kan alleen met kwaliteitsvlees en daar hoort aandacht voor de leefomstandigheden van dieren bij.” Deze filosofie vormde de basis voor het evenement. Slagerij Jellema, met vestigingen in Klazienaveen en Emmen, was de eerste slager in Nederland die varkensvlees met het Beter Leven keurmerk 1 ster van het merk Wroet verkocht. Later breidden ze hun assortiment uit met kip en rundvlees met respectievelijk 1 en 3 sterren van het Beter Leven keurmerk. Het gehele assortiment met het Beter Leven keurmerk vormde de basis voor het BBQ Event op zaterdag 26 mei. Dit maakte het evenement uniek, als eerste openbare BBQ Event met enkel en alleen vlees van diervriendelijker gehouden dieren.
Certificering en Onafhankelijke Controles
Jellema’s Slagerijen hebben actief meegewerkt aan een nieuwe methode voor het certificeren van slagerijen, in samenwerking met Stichting Beter Leven, de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS) en het netwerk MeatNL. De ondernemers Gerrit en Paul Klement hebben er bewust voor gekozen om al hun varkens-, kippen- en rundvlees te betrekken van veehouders die diervriendelijker produceren. Op deze manier steunen ze veehouders die extra inspanningen leveren en hun dieren houden volgens de richtlijnen van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.
Voor de slagerij betekende dit een grondige herziening van het assortiment. Alle vleesartikelen, van vers vlees en vleeswaren tot maaltijden en broodjes met kip, rund- en varkensvlees, werden vervangen door vlees met het Beter Leven keurmerk. Dit vergde aanpassingen, zoals het afscheid nemen van leveranciers, het zoeken van nieuwe leveranciers, het schrappen van producten en het meer zelf maken van vleeswaren.
Het Beter Leven keurmerk voor slagerijen omvat ook jaarlijkse, onaangekondigde controles. Tijdens deze controles wordt gekeken naar voorraden, inkoopfacturen en of de ingekochte producten daadwerkelijk het Beter Leven keurmerk hebben. Dit biedt de consument de zekerheid dat het vlees daadwerkelijk afkomstig is van diervriendelijker gehouden dieren.
Lees ook: Europa League Play-offs: Utrecht - Zenit
Het BBQ Event in Detail
Het BBQ Event vond plaats op 26 mei en begon om 12:00 in Klazienaveen. Gedeputeerde Henk Jumelet van provincie Drenthe verrichtte de officiële opening. Het evenement bood een breed scala aan mogelijkheden voor de bezoekers om van de barbecue te genieten.
BBQ Pakketten:
Er waren diverse BBQ-pakketten beschikbaar, waaronder:
- Barbecue Compleet Pakket: Een arrangement met alles voor een complete barbecue, inclusief een mix van diverse vleesspecialiteiten (8-10 verschillende soorten, met ongeveer 5 stuks vlees per persoon) en diverse soorten sausjes, waaronder de populaire, eigengemaakte satésaus. Het enige wat men hoefde te doen, was de barbecue aansteken en ervan genieten.
- Luxe Barbecue Pakket: Inclusief een mix van luxe vleesspecialiteiten (10 verschillende soorten) en visspecialiteiten (o.a. zalmfilet in folie met prei en hollandaise saus, 1 stuk vis per persoon). Het pakket bevatte ook vleessalades.
- Luxe Barbecue Pakket (Vlees en Vis): Een mix van luxe vleesspecialiteiten (10 verschillende soorten) en visspecialiteiten. Het pakket bevatte ongeveer 5 stuks vlees en vis per persoon.
- Extra Vlees: Tegen een toeslag van € 2,00 per persoon kon men extra vlees bestellen.
Deze pakketten waren ideaal voor bedrijfs-, personeels-, verjaardags- of jubileumfeesten.
Dranken en Desserts:
Naast het vlees was er ook gedacht aan de drankjes en het dessert:
- All-in Drankenpakket: Gebaseerd op een feest gedurende 4 uur, inclusief Heineken tapbier (met grote biertap) en diverse frisdranken.
- Buurtbarbecue: Inclusief benodigdheden voor een gezellige buurtbarbecue.
- Dessert: In samenwerking met Toscana IJssalon werd er vers Italiaans ambachtelijk ijs aangeboden, verkrijgbaar in Klazienaveen. Het aantal smaken was afhankelijk van het aantal personen (vanaf 20 personen). De prijzen varieerden van € 5,00 tot € 6,50 per persoon (inclusief). Het was ook mogelijk om bakjes met 2 bolletjes ijs (smaak naar wens) te bestellen.
Dit maakte het evenement compleet en zorgde ervoor dat de bezoekers optimaal konden genieten zonder zich zorgen te hoeven maken over de praktische zaken.
Lees ook: Voetbalregels verenigingswissel
Lees ook: KNGU Broekjesregels Uitgelegd
tags: #bbq #wedstrijd #klazienaveen #informatie