Witte Wijn Spijs Combinatie Cricket: Een Caribisch Avontuur met een Siciliaanse Twist

De zoektocht naar de perfecte wijn-spijs combinatie leidt ons vaak langs onverwachte paden. In dit artikel verkennen we de mogelijkheden van witte wijn in combinatie met zowel Caribische gerechten als de Siciliaanse Grillo-druif, en werpen we een blik op de cricketcultuur in Antigua.

De Sur Sur Grillo: Een Siciliaanse Ode aan de Lente

De Sur Sur, een schitterende strogele wijn van Entillina Estate, is gemaakt van de Grillo-druif, een oude locale Siciliaanse druivensoort. De naam "sur sur" betekent cricket in het klassieke Arabisch, een taal die ooit ook op Sicilië werd gesproken. Het etiket van deze wijn toont de stem van de lente, met zijn geuren en kleuren. In de neus biedt de Sur Sur een fris boeket met tonen van wit vruchtvlees, zoals meloen, gecombineerd met geuren van wilde bloemen en munt. Deze wijn past perfect bij voorgerechten met zeevruchten, vegetarische voorgerechten en geroosterde vis. De Grillo-druif is niet alleen een gewas, maar ook een schattig diertje (de krekel) dat geluk brengt.

Fungee and Pepperpot: Het Nationale Gerecht van Antigua en Barbuda

Antigua en Barbuda, een eilandstaat in het oostelijk deel van de Caraïbische Zee, heeft een rijke culinaire traditie. De keuken is een vrolijke mixpot met invloeden uit West-Afrika, Engeland en andere Caraïbische eilanden. Het nationale gerecht, "fungee and pepperpot", is hier een perfect voorbeeld van.

Antigua is minder bekend bij Nederlanders dan Aruba of Curaçao, maar heeft heerlijke tropische zandstranden (maar liefst 365, zegt men!) en een gezellige mix van culturen met West-Afrikaanse en Britse invloeden. Ze spelen er zelfs cricket! En er zijn veel zeilevenementen. Maar je kunt er ook calypso- en soca-muziek horen, snorkelen of van de lokale rum en diverse culinaire specialiteiten genieten.

De Ingrediënten van Fungee and Pepperpot

Voor de "fungee" wordt okra gekookt en vermengd met nat maïsmeel. Voor het maïsmeel kun je de P.A.N. Pre-cooked Yellow Corn Flour gebruiken, of maïsmeel voor polenta. De dikte is een beetje naar eigen wens. P.A.N. smaakt uitstekend en het is redelijk makkelijk in het gebruik. Voor P.A.N. geldt: 2 ½ cup water en 2 cups PAN-meel (1 cup water = 250ml water en 1 cup bloem = 125gr). Dus voor PAN neem je 625ml water en 250gr PAN-meel. Breng het water aan de kook met wat zout. Meng in een kommetje wat koud water met een beetje meel. Voeg dan geleidelijk de rest van het maïsmeel toe. Laat de pan op een zacht pitje staan en roer 3 minuten met een houten lepel continu goed door om klontjes en bubbels te vermijden. Serveer bij je favoriete gerecht. Let op dat je opschept met een natte lepel. Strijk dan glad tot je en bolletje krijgt, uiteraard ook met een natte lepel.

Lees ook: Vlekken verwijderen uit je witte honkbalbroek

Pepperpot komt oorspronkelijk uit Guyana, maar is immens populair in het hele Caraïbische gebied. Het hoofdingrediënt voor de ‘pepperpot’ uit Guyana is cassareep, een dikke zwarte vloeistof die uit het sap van de bittere cassavewortel gemaakt wordt. Maar pas op: de wortel is giftig en een juiste bereiding van cassareep is dus van wezenlijk belang! Cassareep is smaakmaker èn geeft kleur aan het gerecht in Guyana, maar is géén bestanddeel van de pepperpot uit Antigua en Barbuda; gelukkig maar, heb ik tot ik bij de G van Guyana ben nog even tijd om het te vinden. Pepperpot wordt verder gemaakt met allerlei (vaak gezouten) vlees of vis die je net op voorraad hebt, waaronder vaak runderbrisket (gepekeld; maar naast pepelvlees als optie zag ik bijvoorbeeld bij Jumbo een pakje Zoutvlees Canabeef van 250 gram; ideaal voor ons gerecht! Als je het zoutvlees gaat gebruiken, moet je het eerst ongeveer 10 minuten koken om het te ontzouten, spoel het daarna goed af met koud water en snijdt het in plakjes of blokjes. Nu is het klaar voor gebruik. Zoutvlees is trouwens gepekeld en gekruid vlees: vaak koeienhiel, varkenshiel (ham hock), varkenssnuit en varkensstaart. Gelukkig mag je er ook ander gezouten vlees in verwerken, dus dat doe ik dan maar. Verder kun je er allerlei groenten in verwerken (meer dan in de versie uit Guyana), zoals green eddo leaves (ook wel taro leaves genoemd; alternatief: spinazie), aubergine, flespompoen, courgette, okra, green pigeon peas (alternatief: doperwten), yam, papaw of pawpaw (groene onrijpe papaya die als groente wordt gegeten; soms te verkrijgen in de diepvries bij de toko; of vervang door onrijpe groene mango of het harde deel van komkommer) en ui. Verder wordt pepperpot ook wel ‘callaloo’ genoemd, omdat ook de gelijknamige groente er meestal onderdeel van uitmaakt.

Eigen selectie van groenten, zoals green eddo leaves (alternatief: spinazie), aubergine, flespompoen, courgette, okra, green pigeon peas (alternatief: doperwten), groene onrijpe papaya en ui. Ik koos voor: 200gr verse spinazie (eventueel grof gesneden), 1 kleine aubergine (in blokjes), 1 oranje flespompoen (in blokjes), 100gr doperwten (diepvries), 1 (min of meer) onrijpe mango (in blokjes). Kook het zoutvlees/pekelvlees 10 minuten in water zonder zout om het te ontzouten (let op: sommige soorten die je bijvoorbeeld in Surinaamse of Antilliaanse winkels kunt kopen, vereisen een half uur!). Spoel het daarna goed af met koud water en snijdt het in plakjes of blokjes. Nu is het klaar voor gebruik. PS: let op, verschillende soorten zoutvlees vereisen andere bereidingen om te ontzouten. Sommige soorten moet je langer koken, soms twee keer koken en omspoelen, soms alleen 30 minuten weken in koud water en goed afspoelen en droogdeppen. Bak dan de ui zachtjes mee en laat in ca. 5 minuten wat carameliseren. Voeg aubergine- en pompoenblokjes toe en bak even mee. Zet net onder water, voeg mangoblokjes, tijm en ketchup toe en breng aan de kook. Kook bijna gaar (ca. 10-15 minuten). Voeg dan de doperwten en de spinazie toe en warm alles goed door. Kijk zelf even hoe dik of dun je de saus wilt hebben. 6 okra’s (in kleine blokjes van ca.

Wijntip voor Fungee and Pepperpot

Wat te drinken bij deze ‘fungee and pepperpot’? Door de mango - al was ie wat onrijp - en de zoetige pompoen heeft het gerecht ook iets zoets. Een zachte rode wijn met een vriendelijke houtrijping en zachte rijpe tannines (dus van beide niet teveel) past goed bij dit gerecht. Zoek het dus qua wijn in een wat warmer gebied: Zuid-Frankrijk, Zuid-Spanje, nieuwe wereld. En zoek het qua druivenrassen en stijl in de elegantere hoek.

Cricket in Antigua: Een Britse Erfenis

Antigua heeft een sterke crickettraditie, een erfenis van de Britse koloniale periode. Het wordt beschouwd als de nationale sport en is diep geworteld in de cultuur van het eiland. De sport wordt op verschillende niveaus gespeeld, van informele wedstrijden op het strand tot professionele competities.

Andere Culinaire Specialiteiten van Antigua

Naast fungee and pepperpot kent Antigua nog andere culinaire specialiteiten:

Lees ook: Witte pet voor elke outfit

  • Ontbijt: ‘fungee’ met bijvoorbeeld saltfish, aubergine (aka troba), eieren en groenten.
  • Lunch: zetmeel (rijst, pasta), groenten of een salade. Verder vlees, vis of gevogelte, en aardappelen of bakbananen.
  • Visgerechten: lobster, rode snapper, conch (spiraalvormige schelpen waar o.a.
  • Roti: platbrood gevuld met vlees, vis, vis en/of groenten) met kerriesaus; een invloed uit India.
  • Jerk Chicken: gemarineerd in pepertjes, allspice, gember, ui en bruine suiker) overgenomen uit Jamaica.
  • Butter bread: een zacht boterbrood dat bij het ontbijt geserveerd wordt.
  • Black angelhair fritters: gefrituurde hartige koekjes met krabvlees, schelpdieren, groenten, eieren, baking powder, specerijen en dunne zwarte pasta.
  • Rijst met groenten: met allerlei groenten, kruiden en specerijen, zoals ui, wortel, selderij, paprika, okra, spinazie, rode kidney-bonen en andere boonsoorten.
  • Callaloo: een donkergroene groente die vaak als soep geserveerd wordt.
  • Troba: een speciale soort aubergine, die is langgerekt en paars met witte strepen.
  • Macaroni Pie: de Antigua-versie van wat de Amerikanen kennen als Mac ‘n’ Cheese. Het bestaat uit … macaroni en kaas.
  • Varkenskarbonades: worden graag gegeten met gegrilde bananenstukken die met citroensap zijn bedrupt en dan in bacon zijn gewikkeld (liefst op spiesjes).
  • Goat water: een soep met geitenvlees, broodvrucht, ui, tomaten, bloem en verse kruiden en specerijen (onder andere kaneel en kruidnagel). Geitenwater is ook het nationale gerecht van het kleine eilandje Montserrat. Deegballetjes, aardappelen of yams worden soms toegevoegd voor extra vulling. De soep geldt als aphrodisiac voor mannen en is als zodanig ook vaak onderdeel van de gerechten die tijdens Jamaicaanse huwelijken wordt geserveerd.
  • Susie’s Hot Sauce: De hot sauce van Antigua en Barbuda. Bedacht in 1960 door Susie McMaster. Haar dochter Rosemarie heeft inmiddels sinds Susie’s dood 11 nieuwe sauzen bij ontwikkeld en runt het bedrijf met succes.
  • Ducana: een dessert. Het is een ‘dumpling’ (knoedel) van kokosnoot en zoete aardappel met wat kaneel. Het wordt net als Mexikaanse ‘tamale’ gekookt in bananenbladeren. Het wordt trouwens ook vaak geserveerd met gezouten vis, als lekker contrast van zout en zoet. Op goede vrijdag is ‘ducana’ erg popuair, omdat men dan geen vlees eet.
  • Tamarindeballen: een specialiteit.
  • Black Antigue Pineapple: mag niet ontbreken.

Een Reis door de Caribische Keuken: Meer dan Alleen Fungee and Pepperpot

Elk Caraïbisch eiland heeft weer z’n eigen geschiedenis en specialiteiten. De diversiteit in de Caribische keuken is enorm, met invloeden van Afrika, Europa, Azië en de inheemse bevolking.

Van Sicilië tot de Caraïben: Een Wijn-Spijs Avontuur

De combinatie van de frisse, fruitige Sur Sur Grillo met de kruidige, hartige smaken van de Caribische keuken biedt een interessant culinair avontuur. Hoewel een rode wijn wellicht meer voor de hand ligt bij "fungee and pepperpot", kan de Sur Sur een verrassend verfrissend alternatief zijn, vooral bij de vegetarische varianten van het gerecht of bij voorgerechten met zeevruchten.

Lees ook: Cricket aansteker bijvullen: stap voor stap instructies

tags: #witte #wijn #spijs #combinatie #cricket